Fortsätter huvudkontoren att flytta ut?

av Magnus Henrekson och Nina Öhrn (ED 2011:1)

Magnus Henrekson och Nina Öhrn visar att flytten av huvudkontor ut från Sverige har stannat av under det senaste decenniet. De menar att processen där företag i snabb takt flyttade sina huvudkontor från Sverige i slutet av 1990-talet förmodligen var en övergång från ett system där de flesta svenska storföretagen hade huvudkontoret i Sverige och kontrollerades av svenska investerare.

I dag, ett drygt decennium senare, har ett nytt system etablerats där företag i större utsträckning ägs över nationsgränserna och där huvudkontoren lättare kan flytta. En fortsatt hög andel huvudkontor i Sverige förutsätter goda betingelser för svenskt företagsägande och attraktiva villkor för de verksamheter som utgör och omger ett storföretags huvudkontor.

Läs hela artikeln här.

Trackbacks

  1. […] storstäders betydelse för entreprenöriell aktivitet. Magnus Henrekson och Nina Öhrn visar att storföretags tendens att flytta ut huvudkontoren från Sverige har avstannat det senaste decenniet och  Ulf Persson och Knut Ödegaard efterlyser mer drastiska åtgärder för […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s