Sergei Guriev ny chefsekonom på EBRD

I tisdags blev det officiellt att Sergei Guriev blir ny chefsekonom på European Bank of Reconstruction and Development, EBRD. Sergei lämnade under uppmärksammade former sin post som rektor för New Economic School i Moskva 2013 efter att under många år varit en av de viktigaste rösterna för ekonomiska och politiska reformer i Ryssland (se tidigare inlägg här). Han har sedan dess varit professor på Sciences Po i Paris men efterträder alltså nu Erik Berglöf (som sedan en tid tillbaka är chef för Institute of Global Affairs på LSE) som chefsekonom på EBRD.

EBRD har förutom sin kärnverksamhet – att finansiera stora investeringar i forna Sovjet och Öst- och Centraleuropa – sedan grundandet 1991 bidragit med kunskap och expertis i den så kallade transitionsprocess som påbörjades på 1990-talet. För ett knappt decennium sedan var många av uppfattningen att denna transition snart skulle vara över och att relationerna mellan länderna i det tidigare Östblocket och Väst, både ekonomiskt och politiskt, skulle vara som mellan vilka länder som helst. De senaste årens utveckling har visat att detta tyvärr var en alltför optimistisk förhoppning. Vissa länder har förstås integrerats och haft en positiv utveckling men samtidigt har andra valt att inte göra det, medan ytterligare andra motarbetats i sina försök (se tidigare inlägg om detta här).

Av allt att döma kommer EBRD således att ha en viktig roll under de kommande åren, både i termer av att finansiera investeringar och stödja ekonomisk utveckling i regionen genom analys och tillhandahållande av data. Jag kan inte tänka mig en bättre person än Sergei Guriev i en ledande roll i det arbetet.

Trackbacks

  1. […] Facts, Alternative Facts, and Fact checking in time of post-truth politics, av Oscar Barrera, Sergei Guriev, Emeric Henry och Katia Zhuravskaya studerar just dessa frågor och kommer till det mycket […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: