Läsvärt vecka 5, 2013

 1. Obama-rådgivaren Austan Golsbee i Foreign Affairs om ikonen Paul Volcker.
 2. Sociologen Lane Kenworthy om USA:s sociala utmaningar.
 3. Den tyske ekonomen Hans-Joachim Voth om varför Spanien är fattigare än andra länder
 4. Frank Furedi i Times Higher Education om lärandemål i högre utbildning: ”…what we have is a disciplinary instrument masquerading as a pedagogic one”.
 5. Daniel Kahneman porträtteras i SvD.

Comments

 1. Andreas SO says:

  Är det inte lite konstigt att Kahneman fick nobelpriset i ekonomi? Jag vet att hans arbete och teorier tillämpas till viss del inom nationalekonomin men han är ju trots allt psykolog.

 2. Olof Johansson-Stenman says:

  Ett synnerligen välmotiverat pris enligt min mening. Han har, tillsammans med Amos Tversky (som också skulle ha fått priset om han levt då), haft ett mycket stort inflytande över utvecklingen inom centrala delar av modern nationalekonomisk forskning.

  • Andreas SO says:

   Det var ingen kritik mot Kahneman. Som jag skrev så vet jag att hans arbete har haft inflytande i nationalekonomin. Konstigt vore annars. Man kan ju inte ignorera psykologisk forskning och hitta på egna teorier. Men att man tar del av psykologisk forskning och tar hänsyn till den när man gör modeller av människors beteende gör ju knappast psykologi till ekonomi. Eller biologi till ekonomi. Men eftersom det inte finns nobelpris i psykologi så kan han få det i ekonomi istället 🙂

 3. Olof Johansson-Stenman says:

  Fast idag är det ofta svårt att karakterisera mycket av aktuell forskning som tydligt tillhörande en viss disciplin, och när det gäller just Kahneman så har han även extremt välciterade artiklar publicerade i ledande nationalekonomitidskrifter, som t ex Econometrica, JEP och QJE.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: