Nu när helgerna kanske ger våra läsare tid att läsa vill jag passa på att komma med några lästips:
- Tyler Cowen skriver intressant om centralbankernas roll för att skapa finansiell stabilitet. Fokus för artikeln är bankernas likviditet och frågan man ställer sig är om Bernanke räddat världsekonomin ännu en gång?
- Att bristen på transparens förvärrade krisen är nog de flesta överens om. Hernando de Soto lyfter fram att detta även innnebär att vi får allt sämre koll på vem som egentligen äger vad. Då de Sotos forskargärning till stor del gått ut på att beskriva värdet av att veta vem som äger vad ger detta intressanta perspektiv.
- OK, inget lästips, men Econtalk-samtalet med IMFs förre chefsekonom Simon Johnson om hur finansintressena i hög grad kommit att driva omregleringen av de finansiella marknaderna är hörvärt. Som det enskilt viktigast beslutet lyfter han fram SECs beslut från 2004 som Johnson (och många andra) påstår tog bort skuldsättningstaket för de amerikanska investmentbankerna.
- Att SECs beslut skulle varit särskilt avgörande ifrågasätts dock av Andrew Lo i en läsvärd recension av 21 (!) böcker om finanskrisen. Lo noterar att skuldsättningen inte verkar ha påverkats av beslutet (se figur nedan) och han konstaterar att det är långt till någon form av konsensus kring finanskrisens mer fundamentala orsaker.
Mycket trevlig läsning! Tack! Länken till Tyler Cowen går till mobilversionen av sidan, vill man ha den vanliga finns den här: http://www.nytimes.com/2011/12/25/business/feds-moves-offer-a-shield-against-europe-economic-view.html
Vad föreställer de olika linjerna i diagrammet?
Fixat! Klippte in för lite av figuren.
Richard Koo har också – med sitt balansräkningsperspektiv – en bra finanskrisartikel i real-world economics review http://www.paecon.net/PAEReview/issue58/Koo58.pdf