I nöd och lust för pengar

I söndagens DN fanns en uppmaning till sambos att gifta sig. Det huvudsakliga skälet som angavs var att en rad praktiska saker blir betydligt enklare om man är gift. Framförallt handlar det om efterlevandes rätt till arv och regleringar rörande äganderätt vid skilsmässa.

Artikelns argument liknar på många sätt de som framfördes under hösten 1989 då ny lagstiftning stod i begrepp att ändra folkpensionens efterlevandeförmåner. Mera precist skulle en ny efterlevandepension ersätta den tidigare så kallade änkepensionen. Detta gällde dock inte dem som var gifta vid utgången av 1989 som istället omfattades av det tidigare generösare systemet. Det fanns alltså ekonomiska skäl att gifta sig innan 1 januari 1990. Hösten 1989 slogs detta upp stort i media med enormt genomslag.  Under en lång tid innan 1989 gifte sig ungefär 40 000 par per år. År 1989 blev antalet nästan 110 000, de flesta i slutet av året.

Giftemål

Antal giftermål i Sverige 1970-1995

Att debatten ledde till fler giftermål behövs ingen ekonometri för att vara säker på. Detta till trots verkar många bli upprörda av tanken att människor skulle “gifta sig för pengar”. Än mindre kan de förstås acceptera att de skulle göra det bara för få en förmånligare pension. Denna typ av invändningar missar dock vad som med all sannolikhet låg bakom den stora ökningen hösten 1989. De cirka 50 000 par som gifte sig hösten 1989 var förstås par som i princip var indifferenta mellan att vara sambos eller gifta och inte par som “uppstod” på grund av det ekonomiska incitamentet. Återstår att se om helgens DN artikel får samma genomslag.

(Giftemålsexemplet ovan är hämtat från en gammal artikel i Ekonomisk Debatt skriven av undertecknad som innehåller fler exempel som illustrerar liknande beteendeförändringar i samband med lagändringar).

Comments

 1. En relaterad fråga till Ekonomistas kunniga läsare: kan man inte lika gärna skriva ett samboavtal där man skriver att äktenskapsbalkens regler för bodelning, arv, underhåll osv ska gälla? Eller går det av någon anledning inte att avtala om detta?

 2. Pär says:

  Det går säkert bra. I DN-artikeln står det:

  “Självfallet går det mesta att reglera med avtal, försäkringar och testamenten. Men känner ni att papperspysslet har svårt att bli av så följ min uppmaning: Gift er!”

 3. Jag tror också att det mesta som äktenskapet innebär går att reglera på egen hand genom avtal. Ett sätt att se på äktenskapet är som ett slags standardkontrakt som passar de flesta, se Niclas Berggrens inlägg om detta häromdagen: http://nonicoclolasos.wordpress.com/2009/08/26/aktenskapet-som-kontrakt/ .

 4. Robert – det var även min uppfattning från JÖK:en (men den skrapar ju bara på ytan). Om det är så skulle ju hela frågan om homoäktenskap, polygami osv kunna lösas med ett alexanderhugg: ta bort hela ÄktB och låt Konsumentverket ta fram ett standardavtal man kunde köpa i bokhandeln för ett tio spänn.

  Dessutom skulle detta lösa problemet för olika samfund som har olika uppfattningar i frågan om vilka som kan ingå äktenskap. Varför har inte detta skett?

 5. Arvid Fredenberg says:

  Det finns i vart fall en sak som inte går att reglera i avtal, nämligen namn. Det går inte som sambo att ta sin sambos efternamn. Det går himla smidigt vid giftermål. Reglen blir än mer absurd när det kommer till barn. Ponera att Arne Anka och Berit Blåmes är sambos, får ett biologskt barn som de kommer fram till ska ha efternamnet Anka. Modern, Berit får sen inte byta efternamn till det efternamn som hennes eget barn har.

  Ett annat skäl att gifta sig är att andra länder kan ha regler eller seder som kan uppfattas som diskriminerande mot icke-gifta och det kan drabba sambor i Sverige som t.ex vill adoptera.

Trackbacks

 1. […] av hur folk kommer att agera i olika situationer, och gör det ofta ganska bra. Se till exempel det här blogginlägget av Jesper Roine som visar att giftermålen var mer än dubbelt så många under 1989 som alla andra år. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: