Kära tomten, jag önskar mig inga presentkort.

Året var 2006 och jag fick den sämsta julklapp jag någonsin fått. Min dåvarande arbetsgivare ville visa sina anställda uppskattning inför julen och valde att göra det med ett presentkort på en icke föraktlig summa pengar. Problemet var att presentkortet var från Systembolaget. Och jag dricker inte alkohol. Oops.

Presentkort är en av våra vanligaste julklappar – och en av de dummaste. Om mottagaren av presenten är  nyttomaximerare är presentkort alltid en sämre idé än att ge bort pengar. I den bästa av världar får julklappsmottagaren ett presentkort som gäller där hon hursomhelst hade planerat att handla. Då är välfärdsförlusten av att ge bort ett presentkort noll. I det (betydligt troligare) fallet hade mottagaren inte tänkt handla något just där. Då uppstår en välfärdsförlust. Någon välfärdsvinst med att ge bort presentkort finns aldrig.

Ett ännu enklare argument för att kontanter är överlägsna presentkort är att de förra sällan blir värdelösa (om det inte handlar om 50-öringar och året är 2010). Presentkort har däremot nästan alltid ett bäst-före-datum.

Den som blir gladast över att vi får presentkort i julklapp är de som ställer ut dem. Eftersom uppskattningsvis 10 procent av värdet på den samlade presentkortsmassan aldrig löses in får affärerna som ställt ut presentkorten en sen julklapp. I USA uppskattas konsumenterna på detta sätt skänka handeln 5 miljarder dollar årligen.

Men jämfört med ”vanliga” presenter då? Är presentkort fortfarande sämre? Ja, ofta är det faktiskt så. En ful tröja, en flaska konjak eller ett tråkigt brädspel kan ofta lämnas tillbaka i utbyte mot kontanter. Ett presentkort i en affär som säljer fula tröjor, konjak eller tråkiga brädspel kan däremot aldrig bytas mot pengar. Ytterligare ett skäl alltså att be tomten och hans nissar bojkotta detta otyg.

PS Vad hände då med presentkortet från systembolaget? Min snälla pappa tyckte synd om mig och köpte dem. Så vitt jag vet använde han det aldrig.

Comments

 1. Patrik Kullebjörk says:

  Problemet är att det inte är kutym att vare sig ge kontanter i present eller att lämna tillbaka mottagna presenter till inköpsbutiken i utbyte mot pengar. Numera finns det ju också “superpresentkort” som en kan använda i ett ganska stort antal butiker, varför inlåsningseffekten försvinner.

  • Kalle says:

   Det är inte företags och skattetekniskt möjligt för ett företag att ge kontanter. Det kommer med stor sannolikhet att beskattas som lön. Nyttan för företaget sjunker eftersom de behöver betala sociala avgifter och mottagaren kommer behöva betala skatt (se t.ex. att Anders Svensson fick tacka nej till bilen han fick av SvFF för att han skulle betala löneskatt för beloppet det motsvarade.

 2. Mikael says:

  Läsvärt på samma ämne: http://www.amazon.com/Scroogenomics-Why-Shouldnt-Presents-Holidays/dp/0691142645/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1387434091&sr=8-1&keywords=scroogonomics

  Kan man inte ta presentkortet, köpa något på för det, lämna tillbaka varan och få pengar i handen? I så fall är presentkortet bättre än en vara eftersom man har lite längre tid på sig att omvandla det till likvida medel.

  • Johanna Möllerström says:

   I många affärer får man inte tillbaka pengar då, utan ett nytt presentkort. Vet inte om det är så överallt dock.

 3. I stort håller jag med om att presentkort är en dålig julklapp av de skäl du tar upp.

  Du förutsätter dock i ditt resonemang att mottagaren har ett perfekt informationsläge. Ifall mottagaren inte har det så kan ett presentkort som får mottagaren att “upptäcka” en butik eller till och med en varugrupp (såsom böcker), som den annars inte skulle ägna någon större tanke, leda till större välfärdsvinster än motsvarande mängd kontanter. Det är därför tveksamt att säga att “någon välfärdsvinst med att ge bort presentkort finns aldrig”.

  PS. Systembolaget säljer även alkoholfria varor.

  • Johanna Möllerström says:

   Jag var inte intresserad av alkoholfri cider eller dylikt för 800 kronor.

   • Gaius Baltar says:

    Nej, men att det inte var så i det specifika fallet betyder ju inte att påståendet ovan är felaktigt i alla fall?

    För övrigt är detta ett rätt uttjatat ämne som man läser om varje jul – ovan artikel kunde lika gärna skrivits i Aftonbladet.

 4. Andreas SO says:

  “Ja, ofta är det faktiskt så. En ful tröja, en flaska konjak eller ett tråkigt brädspel kan ofta lämnas tillbaka i utbyte mot kontanter.”

  20 % av alla ouppskattade oanvända presenter lämnas aldrig tillbaks så hela argumentet faller 😉

 5. Mattias says:

  Hur väl fungerar det att omvandla presentkortet till en ful tröja som man sedan försöker byta mot kontanter?

  För övrigt var (är?) presentkort enda sättet att ge bort elektronisla böcker i Amazons system. Vilket kanske är en välfärdsvinst – borde ge färre böcker som aldrig läses.

 6. pontus says:

  “I det (betydligt troligare) fallet hade mottagaren inte tänkt handla något just där. Då uppstår en välfärdsförlust.”

  Fast det stämmer ju bara om man inte räknar in handelns vinster som en välfärdsökning. Nettoeffekten är nog faktiskt noll.

 7. Kalle says:

  Har Johanna hört talas om E-bay, blocket eller tradera?

 8. Tråkigt inlägg jag skriver nu men, ok: “Huvudregeln är att gåvor som du lämnar som arbetsgivare till
  en anställd, är skattepliktig inkomst för mottagaren. Anledningen
  är att gåvan ses som en ersättning för arbete som den
  anställde utfört…Skattefria gåvor till personalen är i princip endast julgåvor,
  jubileumsgåvor och minnesgåvor.
  De skattefria gåvorna gäller alla typer av gåvor med undantag
  för pengar. Med pengar jämställs också checkar, postväxlar
  samt presentkort som kan bytas mot pengar.” (Skatteverket)

 9. Fast när presenten kommer från arbetsgivaren är det ju skatteskäl som styr. Kontanter är lön med tillkommande arbetsgivaravgifter, sociala avgifter mm. Ett presentkort behöver inte vara det. För skatteverket är det av vikt att presentkortet inte är utbytbart mot kontanter.

  http://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteinkomst/formaner/gavor/julgavor.4.18e1b10334ebe8bc80003009.html

  • Gaius Baltar says:

   Välfärdsvinsten av en nettointäkt för handeln av utnyttjade presentkort är väl inte noll?

 10. Björn says:

  För övrigt så finns det en växande andrahandsmarknad för presentkort, exempelvis: http://www.cardpool.com

 11. Anna says:

  Gammalt inlägg, jag vet. Men känner ändock att jag måste skriva och upplysa om att Systembolagets presentkort (åtminstone i nutid) går att “lämna tillbaka” då deras uppdrag bygger på att minska alkoholens skadeeffekter, inte att tvinga någon handla på systemet. Om en godtemplare, alternativt en nykter alkoholist, får ett presentkort på Systembolaget i julklapp är de kanske inte alls särskilt intresserade av att lösa in det – då kan de få pengar utbetalt istället. Bra initiativ kan jag tycka 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: