Röstköp och valfläsk

Idag släpper Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) en rapport författad av undertecknad och Matz Dahlberg som visar att svenska och finska kommuner höjer sysselsättningen och utgifterna under valår och minskar skatten. Även om det inte går att bevisa att detta sker i ett försök att köpa röster så är det knappast speciellt långsökt att misstänka detta, även om kommunala beslutsfattare säkerligen kommer att ha en bunt andra förklaringar på lager. Att uppsatser om valfläsk rör upp känslor märkte jag för några år sedan då vi i en forskningsrapport visade att kommuner med många lättrörliga väljare hade större sannolikhet att få bidrag från regeringen för investeringar i ekologisk hållbarhet. Denna uppsats ledde till att regeringen och ansvarig minister Anna Lindh KU-anmäldes. Jag och Matz blev också kallade till KU-förhör. Det mest intressanta med den upplevelsen var att till skillnad från deltagarna vid vetenskapliga seminarium, så ifrågasatte KU-ledamöterna inte alls att röstköp förekommer, tvärtom. Vi gick därifrån ännu mer övertygade om att vi i uppsatsen faktiskt hade fångat upp det vi hävdade.

Tillagt den 12/4

Idag diskuteras IFAU-rapporten på EKOT . Minns var du läste det först!

Comments

 1. Inte är det små effekter som Dahlberg och Mörk visar på heller: “Under ett valår ökar kommunerna sin personal med 1 %. Dessutom ökar utgifterna med 630 kronor/person eller 2,3 %, och skatten sänks med 0,05 procentenheter.” Eftersom detta är genomsnittssiffror finns det säkerligen en del kommuner där det satsas betydligt mer på valfläsk. Som medborgare och väljare blir jag riktigt förbannad av att detta förekommer, men i egenskap av nationalekonom blir jag tyvärr inte särskilt förvånad…

 2. Mikael Elinder says:

  Ytterligare en intressant aspekt av detta är att politikerna uppenbarligen utgår från att väljarna framförallt bryr sig om vad som händer under valår. I detta sammanhang är det värt att notera att Socialdemokraterna utlovade en maxtaxa i förskoleavgifter* strax före valet 1998. Socialdemokraterna lyckades behålla makten och när infördes maxtaxan tro? Jo, vid nästa valår 2002! Även om detta är en enstaka händelse så tror i alla fall inte jag att det var en slump.

  *ett förslag som gjorde att många barnfamiljer fick kraftigt sänkta förskolaavgifter

 3. För att styrka Mikaels (och Evas) poäng, så har jag själv en studie på gång där vi finner att
  partistöden ökar relativt mycket under valår i kommuner där konkurrensen mellan blocken är låg, dvs där politikerna inte är så känsliga för vad väljarna tycker.

 4. Björn Tyrefors says:

  Utan att ta ställning till studien, så är det för mig precis tvärtom av vad Robert tycker. Jag blir inte förvånad som medborgare, men väl som nationalekonom.

Trackbacks

 1. inslag.se says:

  Prokrastinering i riksdagen?

  I

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: