Mer läsning om Piketty

Få har väl undgått vårens stora kioskvältare inom nationalekonomisk populärvetenskap: fransmannen Thomas Pikettys uppgörelse med västvärldens kapitalistiska välfärdsstaters utveckling såväl genom historiska som under det kommande århundradet. Vi på Ekonomistas har skrivit om denna forskning vid flera tillfällen (se här, här och här) men vi är inte ensamma. I detta inlägg har vi samlat några av de tyngre kommentarerna som nyligen publicerats i den livaktiga amerikanska debatten om boken och dess budskap.

Fler recensioner och kommentarer tillkommer hela tiden, och vi välkomnar tips och länkar till dessa i kommentarsfältet.

Comments

 1. Per Johansson says:

  En ekonom vid namn Ryan Decker recenserar här, http://updatedpriors.blogspot.ie/2014/03/capital-in-partial-equilibrium.html
  (via Marginal Revolution)

 2. Olof Johansson-Stenman says:

  Stort tack för denna goda service Daniel! Personligen tycker jag att särskilt Krugmans recension, inkl hans mer kritiska synpunkter, är extremt välskriven och tänkvärd.

 3. Mats E says:

  När jag läst om Pikettys bok förefaller en viktig hypotes vara att det finns en stark logik som verkar för ökad koncentrationen av kapitalägandet. (Vid sidan om den bärande tesen om en ökande kapitalinkomstandel som i sig leder till ökad Gini-koefficient). Samtidigt verkar Piketty själv inte ha dokumenterat en sådan trend historiskt (stämmer det?). Däremot har jag läst ett papper där du var medförfattare som faktiskt tittade på denna koncentration i ett antal länder. Jag tyckte inte det såg ut som att ni dokumenterade någon stark trend. Är det korrekt?

 4. Kalle says:

  Jag är allmänt skeptiskt, till denna bok, men den behöver verkligen läsas.

  För mig känns det som att diskurser samt nationella perspektiv är en underliggande tanke bakom modellerna och forskningen, detta i sig behöver dock inte påverka validiteten i själva forskningen.

Trackbacks

 1. […] Ett lästips gällande Piketty, som också kan fungera direkt i undervisningen i åtminstone gymnasieskolan, är Jesper Roines superba och lättillgängliga sammanfattning av Pikettys tegelsten. Se här! Se också inlägg på ekonomistas.se här, här och här. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: