Överdriven misstro mot euron hos Ekonomistas läsare

I november för drygt ett år sedan ställde vi frågan till er läsare hur många länder som ni trodde skulle ha lämnat euro-samarbetet sista december 2012. Som Daniel rapporterade några dagar efter omröstningen trodde en majoritet av läsarna att åtminstone ett land skulle lämna euron. Nu vet vi att inget land ännu har lämnat. På prognosmarknaden Intrade var man något mer optimistisk vid samma tidpunkt och majoriteten trodde där att inget land skulle lämna. Huruvida detta beror på prognosmarknader i allmänhet är mer pålitliga än enkätundersökningar eller om Ekonomistas läsare är dåliga på att göra förutsägelser låter vi vara osagt.

Comments

 1. För mig förefaller den mest troliga förklaringen vara att ekonomistas läsare inte satsade egna pengar när de röstade.

  /J

  • LarsN says:

   Det är väl alltid lite vanskligt att med en observation dra slutsatsen att ekonimistasläsarnas prognos var dålig bara för att utfallet inte stämde. Om jag gör bedömningen att Barcelona har 90 procents sannolikhet att gå vidare mot Milan i Champions L så behöver det ju inte det betyda att bedömningen var felaktig bara för att Milan vinner. Sedan är det nog inte orimligt att tro att prognosmarknaderna är bättre eftersom det är pengar inblandat som J skriver ovan.

   • Du har helt rätt i detta — syftet med inlägget var bara att bjuda på en uppföljning av en gammal bortglömd omröstning.

 2. Det är oftast lättare att förutsäga *vad* som kommer att hända än *när*.
  Jag tror att vi får se länder lämna euron de närmsta åren, men inte nödvändigtvis i år.

 3. Vad skulle någon tjäna på att någon lämnade euron? Det var ingen svensk kommun som lämnade kronan på kommunakutens tid.

  • rttck says:

   Hrrmm Per. Vi har något som heter Robin Hood-skatt i Sverige. Låter det bekant?

 4. rttck says:

  Klart att Euron blir kvar och med värde om Tyskland betalar. Först väntar vi dock på att tillväxten verkligen skall ta fart, trots skuldbubblorna. När dammet lagt sig så är EMU dock tillbaka på ruta 1 om inte den tyska domstolen går med på att öka utgifterna via fonderna för en rekonstruktion av de insolventa bankerna. I en värld med små BNP-ökningar och kortare “högkonjunkturer” kommer inte Piigs-länderna att växa tillräckligt utan stöd av ett nytt federalistiskt EU. Så antingen en gemensam skuld för att klara valutan eller så tvingas Tyskland eller de svaga att lämna. Kina´s kommande rebalansering kommer sannolikt att bli väldigt smärtsam även för väst. Vi närmar oss med stormsteg ett 1971 igen fast på en annan kontinent.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: