Myrdalspriset till artikel om finska momssänkningar

Ekonomistas gratulerar Iida Häkkinen Skans och Tuomas Kosonen som tilldelats 2011 års Myrdalspris för årets bästa artikel i Ekonomisk Debatt!

award-trophies-trophy2-788652

I artikeln, som även sammanfattas av Martin här, redogör de för erfarenheterna av sänkta momssatser i frisör- och restaurangbranschen i Finland. De finska erfarenheterna tyder på att endast ungefär en tredjedel av momssänkningen återspeglas i sänkta priser. Resultaten är högst relevanta för att bedöma vilka effekter den svenska sänkningen av restaurangmomsen kan tänkas ha.

Myrdalspriset instiftades 1983 som en hyllning till Gunnar Myrdal på hans 85-års dag. Förra årets pristagare var Assar Lindbeck.

Comments

 1. Andreas SO says:

  moms filibabba kanske de skulle säga 🙂

 2. Jag blir något fundersam av artikeln diskussion av prisförändringen i frisörbranschen. Enligt figuren på sidan 9 verkar priserna ha sjunkit med nästan 9% jämfört med förändringen för de liknande branscherna (enligt min mätning). Men enligt Kosonens siffror (som inte är tagna från samma källa?) sänktes priserna endast med 7,6%. Varför denna skillnad?

 3. pontus says:

  Jag undrar hur mycket som faktiskt kommer att gå till fastighetsägare. Resultaten kommer förmodligen beror på hur hyresregleringar ser ut.

 4. Andreas SO says:

  Magnus Henrekson:

  “Det är möjligt att restaurangpriserna inte går ner men sannolikt så skapar det utrymme för att man betalar mycket mer vita löner. Så man får kanske inte in mindre skatt kanske från restaurangsektorn utan det kanske gör att den i mycket högre grad än tidigare kommer fullt ut in i den formella ekonomin och det finns jättemycket att vinna på det.”

  http://www.ur.se/Produkter/169369-En-bok-en-forfattare-Magnus-Henrekson?q=Henrekson

Trackbacks

 1. […] är ett inlägg från Ekonomistas: Ekonomistas gratulerar Iida Häkkinen Skans och Tuomas Kosonen som tilldelats 2011 års […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: