Vi lever i den bästa av världar (hittills)

Vissa sanningar känns så givna att man närmast blir förvånad när man påminns om att de inte är självklara för alla. En sådan sanning är den om att vi i dag lever i en fredligare värld än någonsin tidigare. Detta poängteras av i en kommande bok av Steven Pinker (som Johannes Åman refererade i DN igår) med namnet ”The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined”.

Det är odiskutabelt att för en genomsnittlig person som föds idag är sannolikheten att leva längre högre än för någon tidigare period i mänsklighetens historia. Detta beror både på att risken att dö ung som följd av sjukdom som att drabbas dödligt våld minskat. Det märkligaste är nästan att detta faktum verkar så svårt att ta till sig.

Kanske beror det på att många missuppfattar vad som sägs. Att världen i dag i snitt är säkrare och friskare betyder förstås inte att det inte finns enorma skillnader i fördelningen av denna sannolikhet, inte ens att alla i ”rika länder” skulle ha större överlevnadssannolikhet än alla under, säg, stenåldern. Framförallt betyder det inte att denna utveckling mot en bättre värld skulle vara given på något sätt.

Den som vill ta del av all statistik och alla argument kan redan nu se Pinker föreläsa om saken här.

Ps. Edge.com som ordnat denna föreläsning har tidigare ordnat en rad mycket intressanta föreläsningar. Bland annat finns här en mycket bra debatt mellan Elisabeth Spelke och Steven Pinker (modererad av ekonomen David Laibson) om könsskillnader och vilka slutsatser som kan dras och inte dras av dessa.

Comments

 1. Andreas SO says:

  Beror väl på vad man menar med ”världar”. Den är väl knappast bättre än för fem år sedan. Innan finanskrisen.

  • tysken says:

   Nej precis och inte heller i jämförelse med för fem minuter sedan då dollarn låg på 6.89!

  • Jo, under de senaste fem åren har företag som Facebook gjort livet mycket roligare för många människor världen över, häromdagen meddelades att man verkar ha funnit ett vaccin mot HIV och smartphones har blivit var mans egendom. Bara för att ta några exempel på vad som förbättras de senaste fem åren.

   • Andreas SO says:

    Ja det är möjligt att vissa har det mer roligt nu. Det finns dock en hel del som har det betydligt mindre roligt nu än innan krisen.

   • det ar liksom en karakteristik av medelvarden

 2. Gunnar Brandén says:

  Kanske har ”folk” svårt att ta till sig detta budskap eftersom risken att drabbas av dödlig sjukdom eller dödligt våld är så rudimentära mått, du är själv inne på detta resonemang.

  Utsagor som ”vi lever idag i en fredligare värld (mätt som genomsnittlig livslängd får man anta?) än någon människa någonsin gjort tidigare” tycks göra anspråk på mer normativa slutsatser än de strikt deskriptiva som förmedlas genom att enbart mäta risken att drabbas av dödlig sjukdom eller dödligt våld.

  Hur bör förhållningssättet vara till deskriptiva utsagor med normativa anspråk? I mina ögon är en ifrågasättande position mycket rimlig. Med det sagt så tror jag att det budskap som författaren verkar vilja framföra, att det är på tiden att förstå också på vad som är ”rätt” i samhällen och inte enbart på vad som är ”fel”, inom många forskningsområden slår in öppna dörrar, dock inte alla.

  • Micke says:

   Utsagan ”vi lever i en fredligare värld” mäts inte genom genomsnittlig livslängd, förstås, utan genom hur stor del av alla dödsfall som orsakas av våld. Och den delen har aldrig varit lägre. Vad är det alternativa måttet som pekar i annan riktning?

   Sen finns det förstås folk som på allvar tror att ungdomen nu för tiden är värre en någonsin. Dessa rekommenderas följande länk:
   http://www.economist.com/blogs/bagehot/2011/08/civil-disorder-and-looting-hits-britain-0
   varefter de kommer att förstå att de, för att citera denna ungdom, är ”ägda”.

 3. Några andra kommentarer kring boken samt Pinker själv i Wall Street Journal:

  Steven Pinker: Why Violence Is Vanishing – WSJ.com

  John Gray: Delusions of peace

  Stephen Pinker argues that we are becoming less violent. Nonsense, says John Gray

  Andreas Bergh: Pinker, Eisner och den allt säkrare världen

  David Brooks: The Limits of Empathy,

  Peter Boettke: Zero Sum Plunder Gives Way to Positive Sum Trade

  Steven Pinker on violence vanishing in human history. He makes a very Misesian and Hayekian point about Ricardo’s Law of Association, social cooperation, civilization and enlightenment.

 4. Andreas SO says:

  Självklart är världen bättre än för 30 år sen. Men här är ett exempel på nånting som definitivt inte blivit bättre de senaste fyra åren:

 5. Andreas SO says:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: