George Soros om Euro-krisen

I debatten om hanterandet av Greklands kris och Eurons framtid ställer sig George Soros i senaste numret av New York Review of Books, någonstans mellan Martin och Mats Persson i bemärkelsen att han kan tänka sig både att Grekland har Euron kvar (givet att de är villiga att göra tillräckliga uppoffringar) som att de överger den. Huvudbudskapet är dock att planen för hur man ska agera måste sträcka sig en bra bit bortom den akuta situationen i Grekland för att krisen inte ska förvärras. En slutsats han verkar dela med the Economist att döma av deras senaste ledare.

Comments

 1. Mats Persson says:

  Jesper Roine:
  > I debatten om hanterandet av Greklands kris och Eurons framtid
  > ställer sig George Soros i senaste numret av New York Review of
  > Books, någonstans mellan Martin och Mats Persson i bemärkelsen
  > att han kan tänka sig både att Grekland har Euron kvar (givet att
  > de är villiga att göra tillräckliga uppoffringar) som att de överger
  > den.

  Jag tror nog att såväl Martin Flodén som jag kan tänka oss både att Grekland har euron kvar som att de överger den. Vad Martin ville betona är att det inte är helt smärtfritt att ha euron kvar – och vad jag ville betona var att det inte är helt smärtfritt att överge den. Därav följer inte att någon av oss tror på en enkel patentmedicin. Eller hur, Martin?

  • Jesper Roine says:

   Mats, det var inte meningen att förenkla era välavvägda argument för och emot Euron i Grekland. Jag tror dock att det är en riktig beskrivning att säga att åtminstone Martin framför argument för att Grekland bör tvingas lämna Euron (alldeles oavsett vad Grekland själv tycker om saken) och att han på så sätt är mera kategorisk i frågan ”kan Grekland ha Euron kvar eller inte?”, jämfört med både dig och Soros. Nu kan det förstås bero på lite olika fokus i respektive artikel. Om jag förstod din DN-debatt artikel rätt så var ditt perspektiv i första hand det grekiska, i bemärkelsen ”vore det bäst för Grekland att ha Euron kvar eller inte?” och där håller jag med dig om att ”trixande med valutan” inte löser deras problem (möjligen med tillägget att detta inte heller handlar om valuta trixande i bemärkelsen en ”vanlig devalvering” utan ett beslut med mycket mer långtgående konsekvenser).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s