Spelarnas val: Obama

Marknader är suveräna på att omsätta information i priser. Nyheter översätts omedelbart i prisförändringar och priser studeras ofta av just den anledningen att de återspeglar flödet av information i samhället.

I samband med det amerikanska presidentvalet är det därför särskilt intressant att studera de s k prognosmarknader som specialiserat sig i kontrakt som ger pengar utifall att antingen Barack Obama eller John McCain skulle vinna valet (se annat Ekonomistas-inlägg om dessa marknader). Nedan visas två grafer över de aktuella priserna i Obama- och McCainkontrakt. Den första grafen är hämtad från Iowa Electronic Markets (IEM). Den visar hur Obama dragit ifrån på sistone och att Obama-kontraktet idag handlas i ca 85 dollar. Priset ska tolkas som en sannolikhet, dvs att marknaden bedömer att det idag är 85 procents chans att Obama vinner valet.

iowa

Den andra grafen visar samma Obama-kontrakt men från en annan känd prognosmarknad, Intrade. Dagspriset på Obama-aktien är också ca 85 dollar, dvs samma pris — och sannolikhet för Obama-seger — som hos IEM. Om handeln är tillräcklig antyder detta m a o att prognosmarknaderna är mycket effektiva och informativa.

intrade

Intressant nog kommer SU-ekonomen David Strömberg fram till samma sannolikhet för en Obama-seger, ca 85 procent, utifrån sin upphöjda politisk-ekonomiska modell över amerikansk politik (läs mer om modellen i Ekonomistas här och här). Med andra ord är spelare och forskare överens: Obama vinner valet.

Lästips: DN123456, SvD12345678, AB1234, SydSv123, Erixon123, Gudmundson, Det Progressiva USA.

Comments

 1. Daniel: Om du skulle vara lite normativ, vilken av kandidaterna föredrar du som president? (Mitt val, utan större entusiasm: Obama.)

 2. Är tyvärr inte helt och fullt insatt i de båda kandidaternas kampanjer. Men utifrån det lilla jag läst om kandidaternas ekonomiska politik, deras utrikespolitiska hållning och hur de ställer sig till sjukförsäkringssystemet skulle min röst idag falla på Obama.

  Att sedan McCain valt en så pass orutinerad och ganska oseriös person som Palin till vicepresidentkandidat är utan tvekan ett enormt högrisk spel förutom att det är omdömeslöst. Här är en ganska kul film från youtube med skådespelaren Matt Damon om detta val: http://www.youtube.com/watch?v=C6urw_PWHYk

 3. Tittar man på dagens noteringar i Huffington Post är ställningen 83,1 respektive 16,6% chans att vinna för herrar Obama och McCain.

  http://www.huffingtonpost.com/2008/10/31/huffpollstrology-candidat_n_139374.html

  Förhoppningsvis kan “Old Wrinkles” pensionera sig och åka hem efter valet – bara han kommer ihåg var “hem” ligger (han har ju en hel del ställen att välja på).

 4. Øh, konklusjonen din er vel ikke helt presis? Det forskeren og markedet er enige om, er at det er 85 % sannsynlighet for at Obama vinner valget. I og med at en slik sannsynlighet neppe kan tolkes som en grenseverdi for suksessraten (det samme valget gjentar seg neppe uendelig mange ganger), må det vel tolkes som et uttrykk for usikkerhet i informasjonen. Og usikkerheten utgjøres for øyeblikket en sannsynlighet på i underkant av 1/6 for at McCain vinner valget.

  Hva består denne usikkerheten i? For det første, måleusikkerhet. Vi vet ikke om meningsmålingene gir et presist bilde av situasjonen, spesielt siden Obama-kampanjen visstnok skal ha mobilisert nye velgergrupper. For det andre har vi det faktum at det er fem dager igjen – fortsatt god tid til å lansere sexskandaler eller at Obama blir dødssyk. For det tredje består usikkerheten i eksogene faktorer: et terrorangrep mot USA eller en av kandidatene kan skape valgskred (se for eksempel valget i Spania i 2003). Det er ikke enkelt å skille disse faktorene fra hverandre, men mitt tips er at de utgjør omtrent fem prosent hver av McCains femten.

  Den presise konklusjonen er altså at “gitt at alt annet holder seg konstant, inkludert tilgjengelig informasjon, anser markedet og forskeren det som overveiende sannsynlig opp mot 95 % at Obama vinner”.

 5. Liberal Elitist says:

  Jag måste säga att den finasiella marknaden är underbart kreativ med sina Obama och McCain kontrakt, som så väl avspeglar marknadens (samtliga aktörer) bedömning av framtiden.

Trackbacks

 1. […] Trots att utfallet verkar relativt klart (som Ekonomistas kommenterat i flera tidigare inlägg här, här och här) så är uppmaningarna tydligare än någonsin; fortsätt arbeta, ta inget för […]

 2. […] Till sist: hur gick det då för prognosmarknaderna i det förra presidentvalet? En titt på ett tidigare Ekonomistas-inlägg några dagar före det valet säger det mesta: “Spelarnas val: Obama”. […]

 3. […] kandidat blir nominerad (se tidigare Ekonomistasinlägg om dessa marknader t ex här, här  och här). Priset på instrumentet kan därför tolkas som en chans i procent att händelsen kommer att […]

 4. […] Hennes bedömda segerchans ligger idag på mellan 65% och 90%, vilket är i trakterna kring den segerchans på 85% som Obama för idag exakt (!) åtta år sedan åtnjöt i kampen mot […]

 5. […] i andra valomgången om två veckor, den 7 maj. Macrons segerchanser är rentav större än vad marknaderna tillskrev Obama 2008 när han två veckor senare utklassade McCain i det amerikanska […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: