Ska SIDA satsa på kabel-TV?

Ett av SIDAs huvuduppdrag är att främja jämställdhet mellan könen. Detta kan göras på flera sätt men förutsätter ofta att djupgående kulturella mönster bryts. Nu är detta lättare sagt än gjort men ett par nya studier tyder på att SIDA kanske borde börja sända kabel-TV för att uppnå sina målsättningar.

Afganska normer i förändring

Afganska normer i förändring

Via TV kommer vi i kontakt värderingar och livsstilar som kan vara oss väldigt främmande. Inte minst om man bor i en isolerad by i ett genomsnittligt utvecklingsland. Att då plötsligt översköljas av världens alla såpor, nyheter och matlagningsprogram kan vara en omtumlande upplevelse som väcker frågan ”varför gör vi på detta viset?”.

Med hjälp av detaljerad data från den indiska landsbygden visar Robert Jensen (ja, han med Giffen-varorna) och Emily Oster att kvinnors ställning stärks markant efter att kabel-TV kommer till byn. Fler flickor sätts i skola, färre barn föds och kvinnor får mer att säga till om hemma. Inget tyder på att att byarna som fått kabel-TV är annorlunda än andra utan sambandet verkar vara kausalt. En tolkning är att TV visar upp ett annat — ofta relativt jämställt — sätt att leva.

Resultaten bekräftas i en studie som finner att barnafödandet bland fattiga kvinnor i Brasilien går ner markant efter att de via kabel fått tillgång till novelas, enormt populära tv-såpor. Forskarna går ett steg längre än Jensen och Oster och påstår att detta beror på att idealfamiljen i en novela är liten. Såpa-stjärnorna blir förebilder värda att ta efter. Det låter rimligt men just denna koppling är knappast något studien leder i bevis.

Är det då bara för SIDA att börja producera såpor med lämpliga budskap och dela ut paraboler? Nja, det finns naturligtvis baksidor. En sådan är att Benjamin Olken funnit att utbyggnaden av TV-nätet i Indonesien ledde till minskat deltagande i sociala aktiviter och kraftigt ökad misstro människor emellan. Vilket ju inte låter så kul.

TV verkar alltså göra oss till jämställda, välutbildade soffpotatisar som sitter i våra små kärnfamiljer och misstror omvärlden. Kan något biståndsprojekt skryta med att ha skapat samma grad av modernitet?

Uppdatering 2008-10-24: Niclas Berggren vänder på steken och konstaterar att tv-såpor där huvudpersonerna har massor med barn kan vara ett billigt sätt att stimulera barnafödandet. Om man nu skulle vilja göra det.

Comments

 1. Jonas: Mycket intresssanta resultat. Tilläggas kan att tv-tittande i givarländerna dessutom tycks göra de ländernas invånare mer villiga att öka biståndet.

 2. En ny amerikansk studie tyder också på att TV förbättrar barns skolresultat. Speciellt gäller det för barn från lågutbildade hushåll eller med utländsa föräldrar. Se Mankiw’s blog om detta.

  Dessutom kan väl David Strömbergs forskning tolkas som att tillgång till media är bra för politiskt inflytande, och kanske även för demokratisering mer allmänt.

 3. Hur står det till med hur lyckliga människor säger sig vara då? Finns det några studier på det? Det kan ju tänka sig att iatället för att jämföra sin häst o vagn med grannen så jämför du den med en Lexus som du sett på TV…

 4. Kabeltvproduktion? Är inte det lite väl mycket 80-tal? Vad sägs om att istället satsa på något modernt och som framhäver möjligheter till tvåvägskommunikation och tillgång till influenser från flera olika områden samtidigt som det ger möjligheter till att utvecklas ekonomiskt och inte bara kulturellt? Typ utbyggnad av tillgång till mobila kommunikationer och Internet?

 5. Emil: Tvåvägskommunikation kan resultera i att icke-önskvärda normer sprids på fel håll. Nej, i detta sammanhang är vi intresserade av propaganda i lättsmält och löddrig form.

  Niklas tar upp en intressant fråga om huruvida gruppen man jämför sin relativa inkomstnivå ändras när man får se hur andra har det. Har ingen aning om huruvida någon studerat detta på ett vettigt sätt.

  Niclas: Nja, jag håller med om att studien visar att det finns en partiell korrelation mellan biståndsvilja och tv-tittande. Att studien skulle visa att denna gåvovilja orsakas av tv-tittandet ställer jag dock inte upp på.

  Martin: Egentligen vore det märkligt om inte tv-tittandet påverkade allt möjligt. Vi snittar väl på 1,5-2 timmar per dag och något måste ju hända vid en så massiv exponering. Resultaten på tv och skolresultat är onekligen intressant, inte mnst som den går emot en massa andra studier (som dock lider av svåra endogenitetsproblem). Men man skulle nog ha några fler studier innan man presenterar ökat tv-tittande som nästa utbildningspolitiska satsning.

 6. vindoberg says:

  Mycket intressant måste jag säga. Har aldrig ens ägnat detta en tanke, men det ligger lycket i det. Ska absolut fundera vidare på detta.

 7. Vi står inför en lågkonjunktur i Sverige samtidigt som både inflationen är historiskt hög och Riksbanken har visat att de inte kommer att sänka räntan i den närmsta framtiden. Sveriges enda hopp tycks vara en aktiv finanspolitik. Samtidigt kan inte en sådan vara effektiv utan att spräcka utgiftstaket. Jag skulle vilja veta vad Ni anser regeringen bör göra i denna mycket prekära situation.

  vänliga hälsningar /Karim

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: