Grattis Vitryssland

I dag den 27 juli firar Vitrysslands opposition nationaldag. Detta datum 1990 utropade sig Vitryssland som självständigt från Sovjetunionen. Den officiella nationaldagen är den 3 juli, dagen då tyska trupper 1944 drog sig tillbaka från Vitryssland. Förra året sammanföll firandet av 27 juli med arresteringar av oppositionella. I år har inga sådana nyheter förekommit (vilket förstås inte betyder någonting då rapporteringen från och om Vitryssland nästan alltid är undermålig i svensk media). I veckan har istället den stora nyheten varit att Venezuelas president Hugo Chavez varit på besök i Minsk och bland annat firat att länderna ingått avtal om att tillsammans exploatera oljefyndigheter i Venezuela. Detta kan tyckas som en lite märklig idé givet att Vitrysslands närmaste granne i öster Ryssland, som också är deras överlägset viktigaste handelspartner, har en del av den varan.

Hugo Chavez får medalj av Alexandr Lukasjenka som ett tecken på folkens vänskap
Hugo Chavez får medalj av Aljaksandr Lukasjenka som ett tecken på “folkens vänskap”

Anledningen till denna och andra till synes märkliga allianser är att relationerna med Ryssland blivit något frostigare under de senaste åren. Eller snarare, Ryssland har bestämt sig för att gradvis börja ta betalt även av “sina vänner” snarare än att subventionera deras konsumtion av gas och generöst dela vinsterna av oljehandeln. (Vitryssland har en stor rafineringskapacitet men ingen olja, Ryssland i princip det omvända). Denna nya inställning från ryskt håll kommer sätta press på den hittills starkt växande vitryska ekonomin och uppenbarligen kräver den nya situationen också nya allianser för Vitryssland. (En utförlig analys finnns i denna rapport från SITE).

Man skulle förstås hoppas att denna utveckling resulterade i att Vitryssland istället valde att öppna upp och närma sig EU, men så här långt tycks valet falla på mer långsökta alternativ.

Comments

 1. Föll länken till SITE-rapporten bort?

 2. Jesper Roine says:

  Nej, jag önskar att jag kunde säga att den föll bort men sanningen är nog att jag glömde skapa länken. Stort tack för att du uppmärksammade detta. Nu är den på plats.

 3. Marza says:

  Hur stämmer det överens med de etablerade ekonomiska prognosmodellerna att Vitrysslands ekonomi, med era ord, har varit “hittills starkt växande”? Vitryssland har ju knappt alls blivit “välsignat” med marknadsliberal chockterapi.

  Stavningsanmärkning: mannen med den märkliga frisyren med ansiktet mot kameran heter Aleksandr Lukasjenko transkriberat från ryska (det språk som huvudsakligen talas på huvudstadens gator) eller Aljaksandr Lukasjenka transkriberat från vitryska (det språk som talas på landsbygden samt av de stadsbor som vill markera avstånd till Ryssland). Inte Alexandr Lukasjenka, det blir någon slags blandning av språken.

 4. Jesper Roine says:

  Tack för din korrigering av transkriberingen Marza. (Det var min avsikt att skriva på vitryska).
  Angående din fråga om framgången för vitrysk ekonomi så är det helt riktigt att de inte genomfört några marknadsreformer än mindre någon “marknadsliberal chockterapi”. Anledningen till deras framgång står dock inte att finna i att deras fortsatta planekonomi varit framgångsrik. De delar av ekonomin som gått bra har nästan uteslutande varit kopplade till kraftigt subventionerad gas från Ryssland och handel med oljeprodukter (vars internationella prisutveckling som bekant varit mycket god). Om du är intresserad så titta på rapporten som finns länkad i texten.
  Ps. Jag anar av ditt sätt att skriva att du tror att alla ekonomer är av uppfattningen att den s.k chockterapin var en bra idé och att den följer av ekonomisk teori. Inget kunde vara mer fel. Läs t ex en ekonom som Dani Rodrik om vad som gör länder framgångsrika…eller så kanske jag kan skriva om detta vid tillfälle…

 5. Harry says:

  Jag intressant tips, om Dani Rodrick. Efter att just läst Naomi Kleins senaste bok, så har jag också börjat se på nyheter genom ett “anti-marknadsliberalt” filter. Det yttrar sig så att så fort media startar klappjakt på någon regim eller land, så blir min tanke att det nog beror på att ledaren i landet ifråga motsatt sig IMF och Världsbankens “gåvor”. KAnske fallet med Mugabe (?) – jag skall genast kolla upp Chavez och Lukasjenko också, återkommer…

Trackbacks

 1. […] Detta var dock bara droppen som fick bägaren att rinna över.  Landet har haft strukturella problem länge och speciellt efter att Ryssland 2006-2007 annonserade att man inte längre tänkte subventionera deras konsumtion av gas och generöst dela vinsterna av oljehandeln blev det tydligt att situationen var ohållbar. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: