Kan en Tobinskatt lösa matkrisen?

För några år sedan var Tobinskatten på tapeten bland globaliseringskritiker i allmänhet och finansmarknadsskeptiker i synnerhet. Men det blev inget av det hela – den gången. Nu har tobinskattevännerna hittat en ny plattform för sin darling: den globala matkrisen.

Igår presenterades nämligen ett österrikiskt förslag om en “global mikroskatt” på valutahandel som skulle kunna inbringa 230 miljarder dollar i stöd till världens fattiga. Och förslaget har fått positiv respons hos den yttersta FN-toppen (som förstås hoppas få administrera pengarna…).

Men även om pengar behövs ska man aldrig möta det onda med det onda. Tobinskatten har knappast inte blivit bättre med åren utan om man verkligen är ute efter att stödja de hungriga i världen finns andra alternativ.

Comments

  1. Att behandla ett stort ont med ett lite mindre ont är väl helt i sin ordning, eller? Jag tror visserligen det finns bättre sätt att skramla pengar än en Tobinskatt och matkrisen är förhoppningsvis övergående, men jag tror ändå det skulle vara världen till gagn om man kom överens om en global Tobinskatt. Lyckas man införa en global sådan skatt (vilket jag f.ö. aldrig tror man kommer lyckas med!) kommer det vara barnlek att sen komma till rätta med andra problem som kräver globala lösningar, till exempel de skenande utsläppen av växthusgaser.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: