Nära skjuter ingen hare

Som nationalekonom är man benägen att inte tillskriva enskilda individer någon större roll i historien. Vad är väl ett enskilt öde – om än ett mäktigt sådant – mot de anonyma marknadskrafterna?

Rätt mycket verkar det som.

En färsk studie finner att länder vars auktoritära ledare mördats tog väsentligt större kliv mot demokrati än länder där ledaren utsatts för ett misslyckat attentatsförsök. Då slumpen är avgörande för om attentat lyckas eller ej är det troligt att demokratiseringen orsakades av det politiska mordet. Effekterna är dessutom märkbara långt efter att attentatet ägt rum.

Ett rättfärdigande av politiska mord? Knappast. För det första hittar de inga positiva effekter av mord på demokratiska ledare. För det andra finner de vissa belägg för att misslyckade attentat ökar det inhemska förtrycket. Så om någon nu ska tvunget ska utföra ett attentat, då bör man vara säker på att lyckas.

Comments

  1. David Rosenlund says:

    Man bör kanske även ta med den långsamma och komplicerade metoden att stegivs reformera styrelseskicket i ett land i en sådan här diskussion. Jag vet inte om mordet på Tsar Nikolaj II finns med i den aktuella undersökningen eftersom han var avsatt vid tiden för avrättningen 1918. Men utvecklingen i Ryssland kan i vilket fall vara ett varnande exempel för hur illa en våldsam förändringsprocess kan sluta.

  2. Helt riktigt, och det bekräftas även av studien. De hittar nämligen att småskaliga konflikter intensifieras efter ett lyckat attentat. Däremot verkar storskaliga konflikter avslutas snabbare efter lyckade attentat än efter misslyckade.

  3. Den här artikeln av Bruno Frey är intressant i sammanhanget, den nämner också Jones och Olkens studie.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: