Framtidens nationalekonom är…

Två nationalekonomer har undersökt hur framtidens nationalekonomi kommer te sig genom att studera CV:n för forskarassistenter (assistant professors) vid de tio högst rankade nationalekonomiinstitutionerna i USA. De finner att merparten är tillämpade och empiriskt inriktade. Detta måste sägas vara en positiv utveckling som kontrasterar mot den kritik som (delvis med rätta) brukar utmåla nationalekonomin som alltför teoretisk och verklighetsfrånvänd. Vidare uppskattar de att 75 procent av dessa personer inte är amerikaner, men att nästan alla har disputerat i USA. Framtidens nationalekonom verkar vara en kvinnlig empirisk makroekonom som har flyttat till USA för att doktorera.

Comments

  1. pontus says:

    Verkar framtidens nationalekonom vara kvinnlig? Enligt studien så kommer 76% vara män.

  2. Pontus, du har helt rätt i att kvinnor kommer att fortsätta vara dåligt representerade bland nationalekonomer och jag kanske borde uttryckt mig annorlunda. Men 24 procent torde i alla fall vara en klar förbättring mot hur det har varit tidigare…

  3. pontus says:

    Visst är det en klar förbättring, men jag tyckte bara att det kanske är lite tidigt att utropa “nationalekonom” som det senaste “kvinnoyrket”.

    😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: