Framtidens nationalekonom är…

Två nationalekonomer har undersökt hur framtidens nationalekonomi kommer te sig genom att studera CV:n för forskarassistenter (assistant professors) vid de tio högst rankade nationalekonomiinstitutionerna i USA. De finner att merparten är tillämpade och empiriskt inriktade. Detta måste sägas vara en positiv utveckling som kontrasterar mot den kritik som (delvis med rätta) brukar utmåla nationalekonomin som alltför teoretisk och verklighetsfrånvänd. Vidare uppskattar de att 75 procent av dessa personer inte är amerikaner, men att nästan alla har disputerat i USA. Framtidens nationalekonom verkar vara en kvinnlig empirisk makroekonom som har flyttat till USA för att doktorera.

Comments

  1. pontus says:

    Verkar framtidens nationalekonom vara kvinnlig? Enligt studien så kommer 76% vara män.

  2. Pontus, du har helt rätt i att kvinnor kommer att fortsätta vara dåligt representerade bland nationalekonomer och jag kanske borde uttryckt mig annorlunda. Men 24 procent torde i alla fall vara en klar förbättring mot hur det har varit tidigare…

  3. pontus says:

    Visst är det en klar förbättring, men jag tyckte bara att det kanske är lite tidigt att utropa ”nationalekonom” som det senaste ”kvinnoyrket”.

    😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: