Hur kan ojämlikhetens hälsoeffekter identifieras?

av Therese Nilsson och Daniel Waldenström (ED 2011:4)

Medför en ojämn inkomstfördelning sämre hälsa? Nilsson och Waldenström svarar inte på denna fråga, men de redogör för tre olika hypoteser för varför svaret kan vara jakande. Enligt ojämlikhetseffekten försämras hela populationens hälsa av en skev inkomstfördelning, pga minskad tillit och social samhörighet. Enligt jämförelseeffekten kan insikten en låg social ställning ha en stressande effekt genom att inge en upplevelse av att inte ha kontroll. Människor med låg ställning kan också känna skam och mindre självaktning när de jämför sig med rikare individer. Slutligen kan det finnas en nivåeffekt som gör att de med låg inkomst måste avstå från varor som är betydelsefulla för hälsan.

I artikeln diskuterar Nilsson och Waldenström även hur dessa hypoteser bör undersökas empiriskt. De konstaterar att flertalet tidigare studier lider av data- och metodproblem.

Läs hela artikeln här.

Trackbacks

  1. […] framtida inkomster. Jag rekommenderar alla att läsa denna bok! (Läs också Ekonomistas Daniels ED-artikel tillsammans med Therese Nilsson om ojämlikhetens […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s