Kim Jong-un i Bamse?

Det har väl knappast undgått någon att Nordkorea försökt provocera omvärlden den senaste tiden. Men behöver vi överhuvudtaget bry oss om Kim Jong-un och hans hot? Hotet att använda kärnvapen mot USA eller Sydkorea saknar trovärdighet — ett verkställande av hotet skulle med största sannolikhet utlösa ett fullskaligt krig och innebära ett definitivt slut för Kim Jong-un och hans regim. För att ett hot ska ha avsedd effekt krävs att man gör det trovärdigt att man faktiskt har intresse av att verkställa hotet om motparten inte ger efter.

I senaste numret av Bamse (nr 6 2013) illustreras denna problematik med en historia där Reinard Räv (storskurken i Bamse nuförtiden) i egenskap av Doktor Solaris hotar invånarna på kullarna med att han kommer att släcka solen om de inte ger honom alla sina värdesaker. Hotet mottas med fasa. En skäggig igelkott oroar sig för hur hans jordgubbar ska kunna växa och en gammal åldrande anka oroar sig för att hennes solur ska sluta fungera. Då påpekar en liten ekorre till de närvarandes stora förskräckelse att det skulle innebära slutet för allt liv på jorden!

Bamse nr 6 2013

Insikten om att allt liv på jorden skulle dö borde dock ha fått dem att tänka efter lite. Detta skulle ju rimligtvis innebära att även Doktor Solaris själv skulle dö om hotet verkställdes. Doktor Solaris demonstrerar visserligen sin förmåga att släcka solen genom att tajma hotet med en solförmörkelse. Men precis som för Kim Jong-un med sina kärnvapen räcker det inte med förmågan att skapa stor skada, man måste också visa att det ligger i ens intresse att verkställa hotet.

Varje hot innehåller också ett implicit löfte. I det här fallet är det implicita löftet att inte använda kärnvapen respektive att inte släcka solen om motparten ger efter för hotet. Även detta medför trovärdighetsproblem för både Doktor Solaris och Kim Jong-un. Vi kan räkna med nya hot från Kim Jong-un oavsett vilka eftergifter som görs. Och om nu Doktor Solaris inte själv skulle ta skada av att släcka solen kan han förstås lika gärna göra det ändå (för att till exempel slippa oroa sig för att utsättas för Bamses superkrafter framöver).

Comments

 1. Marcus says:

  fast vågar vi lita på att Kim Jong-un är rationell?

  • Det är förstås en springande punkt och det råder förstås viss osäkerhet om den saken med tanke på att han är såpass ny på posten. Men samtidigt är han ju präglad av en regim som under lång tid betett sig rationellt (givet deras märkliga målfunktion).

   • Ragnar Bengtsson says:

    Om nu “Kim” är galen och tycker att det är en bra idé att anfalla då kan vi väl förvänta oss en statskupp i Nordkorea innan kärnvapnen avfyras, eller strax efter. Jag har svårt att tro att de generaler som omger “Kim” är beredda att offra sina liv i den närstående invasionen som de har att vänta. För det finns ju liksom inget att “vinna” i ett sånt krig. Att de sitter kvar på sina poster nu är med största sannolikhet för att de lever fett i ett land där alternativen är bistra. Men, det ju trist om kuppen kommer efter anfallen istället för innan.

   • rttck says:

    @Ragnar; Frågan är om “någon” överhuvudtaget vet vad Kim´s ja-sägare har för tankar?

   • rttck says:

    Har det skrivits något om CIA´s mullvadar i Nord-Korea? Existerar de?

   • Harald says:

    Tom Nichols spekulerade i hur man möjligtvis skulle kunna använda mer personligt inriktade hot för att påverka de som fullkomligt bortser från sitt eget folks väl. Hot som dessutom är trovärdiga med tanke på vad som hänt Saddam, Kadaffi, och Noriega etc. Mer här: http://thediplomat.com/flashpoints-blog/2013/04/02/how-to-deter-north-korea-personal-deterrence/

 2. Andreas SO says:

  Det har spekulerats i att Kim Jong-un inte är den enda som drar i trådarna för tillfället. Kim Jong Il:s svärbror (tror jag att det var) är tydligen chef för militären och sägs ha en hel del makt över det som händer. Om det stämmer eller inte vet jag inte men det kan väl säkert påverka händelseutvecklingen om det skulle vara så.

 3. Majk says:

  Kan det vara så att en hel del är rationella men felinformerade. En del, tillräckligt många, i ledningen är så fulla av propaganda själva att de kraftigt överskattar Nordkoreas relativa förmåga.

 4. Andreas says:

  Intressant. Detta är i så fall en återvinning av en tidigare berättelse i Bamse, där Skalman åker (bakåt i tiden?) till en plats där en ond trollkarl odlar opium. Hans medhjälpare heter Nioreh (Heroin baklänges) och Nifrom (Morfin baklänges). Om jag inte missminner mig heter trollkarlen själv Eradröm (Mördare), det kan också vara drogen som heter så. I alla fall så hotar Skalman med att släcka solen, och med hjälp av en solförmörkelse så tvingar han trollkarlen attt sluta med opiumodlandet.

  Den här Reinhard Räv, har han haft en svår barndom? Annars vore det inte Bamse…

  • Micke says:

   Den här Reinhard Räv är alltså Fredrik Reinfeldt, för alla de som inte förstod det. Han introducerades 2006, alltså samma år som vi bytte regering. Han har inte haft en eländig barndom (till skillnad från Vargen som hade det), utan som moderat är han väl helt enkelt genomond på ett sätt som inte närmare behöver förklaras.

   • Andreas och Micke: Ni är verkligen imponerande Bamse-kunskaper! Parallellen till Reinfeldt hade jag inte alls tänkt på, men det förklarar ju en del…

 5. Olof Johansson-Stenman says:

  “För att ett hot ska ha avsedd effekt krävs att man gör det trovärdigt att man faktiskt har intresse av att verkställa hotet om motparten inte ger efter.” Hmmm…

  1. Vet vi vad den avsedda effekten är?
  2. Vet vi att denna effekt inte uppnåtts?

  Han har t ex ommit på löpsedlar världen runt, Sydkorea, USA och andra har agerat en hel del (vare sig de ser hotet som trovärdigt eller inte). Kanske har detta haft precis den inrikespolitiska effekt som Kim Jong-un var ute efter.

  • Detta hade förstås varit en lämplig slutkläm på mitt inlägg: Kim Jong-un borde inse att fienden inte kommer ta hotet på allvar så det faktum att han ändå hotar tyder på att han gör det av andra skäl. Möjligtvis finns det inrikespolitiska skäl, men å andra sidan är väl censuren närmast total så det är frågan vilken betydelse utländska reaktioner.

 6. Erik S says:

  Metoden att släcka solen med hjälp av solförmörkelse används i Tintinalbumet “Solens tempel” som kom redan 1949, så Bamse var inte först med detta ens i seriernas värld.

  För övrigt så har det ju hittills visat sig, trots alla farhågor, att kärnvapenspridningen till fler länder inte gett några större destabiliserande effekter. Religion, hudfärg och politiskt åskådning verkar faktiskt inte påverka staters förmåga att agera rationellt i särskilt stor utsträckning. Har för mig att jag läst en intressant artikel om just detta någonstans, men kan tyvärr inte komma ihåg var.

 7. rttck says:

  All isolering leder till galenskap där verkligheten döljs av diktatorns entourage av ja-sägare. Klart att Nord-Korea aldrig kommer att nå framgång utan att landet krossas utifrån eller inifrån. Man får antingen fortsätta att “låtsas” ge dem lite förmåner för att försöka hjälpa Syd-Korea och deras egen livegna befolkning alternativt vänta ut att landet störtas inifrån. Att de skulle gå i krig med Syd är förstås en realitet men en liten sådan. Frågan är isf om det triggas av interna förhållanden eller av galenskapen?

 8. rttck says:

  Synd att inte bankutlåning till Nord-Korea fungerar för att krascha landets ledning. Det fungerar annars på många andra diktaturer. Men då förutsätter det en större förmögenhets-kader som har sitt dollar-kapital utanför landet och därmed att det kan beslagtas av väst.

 9. Ragnar Bengtsson says:

  Angående Vargens och Reinards bakgrund. Det tog ett par år innan Vargens barndom kom ut 1988 vilket säkert hade att göra med att karaktären Vargen hade utvecklats och behövde problematiseras. Om Reinard blir en återkommande karaktär så kommer nog även den få en liknande typ av bakgrund, där hens elakhet på nåt sätt förklaras. Det finns ju i princip inga som bara är onda i Bamse utan att vara fattiga eller på annat sätt i andras våld. Det skulle vara de elaka ledarna, som Kapten Buster och Krösus. Undantaget är sjörövarråttorna (sorkar?) som saknar djupare karaktärer. Jag misstänker att även Reinard med tiden kommer “få” misshandlande/ frånvarande/ alkoholiserade fäder som förklaring för dennes beteende.

  -Kanske passar det in på Kim Jong-un med?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: