Tänk att vara Melissa Dell

Ekonomistas har varit sparsmakade med idolporträtt. Det närmaste vi kommit är nog Roberts inlägg om Roland Fryer för snart två år sedan. Men i en tid då alltför många betraktar ”Idol-Jocke”, Robinson-Laila” (eller var det också ”Idol-Laila”?) och Paradise Hotel-Bosse” som de ultimata förebilderna känns det både bra och angeläget att lansera ett alternativ; Melissa Dell, doktorand i nationalekonomi vid MIT.

Melissa Dell kommer ursprungligen från Enid, Oklahoma. (Inte någon av de mer centrala delarna ens av Oklahoma. Hennes morfar heter Bobbeye Buck. Jag vet; det är inte alls relevant, men medge att det ändå ger en bild av hennes hemort). Det faktum att hennes high school inte präglades av att studenter hade ambitionen att söka sig till Harvard (vilket Melissa Dell gjorde och kom in) ledde till att hon grundade organisationen ”College Matters” och skrev en bok med samma namn i syfte att hjälpa studenter från icke-akademisk bakgrund att söka sig till högre utbildning. Inkomsterna från boken går till en stipendiefond riktad till just denna grupp av studenter.

Efter att, som en del av sin magisteruppsats, ha utvärderat ett mikrokreditprojekt i Peru blev hon inspirerad att bidra även inom detta område och grundade ”A Drop in the Ocean” (ADITO). ADITO är en icke-vinstdrivande organisation som hjälper mikrokreditprojekt med rådgivning och utvärdering.

Rent akademiskt har Melissa redan två publikationer (”Productivity Differences Within and Between Countries med Daron Acemoglu, och ”Temperature and Income: Reconciling New Cross-Sectional and Panel Estimates med Ben Olken och Ben Jones) men framförallt en egen artikel, som kommit långt i processen att accepteras för publicering i Econometrica, om de långsiktiga effekterna av ”Mita”-lagar i Peru. Helt kort handlar det om att Spanien under perioden 1523 och 1812 hade lagstiftning som krävde att vissa områden skulle skicka en sjundedel av sin manliga vuxna befolkning till gruvorna som arbetskraft. Genom att utnyttja det faktum att ”allt annat observerbart” var lika på båda sidor om gränsen (väldigt nära gränsen) mellan områden som omfattades av Mita-lagarna och områden som inte omfattades studerar hon vilken effekt dessa lagar kommit att ha på den långsiktiga utvecklingen (så kallad ”regressionsdiskontinuitetsanalys”). Resultatet är att dessa Mita-regioner fortfarande är betydligt fattigare och mer isolerade än områden som inte omfattades av Mita-lagarna. Artikeln innehåller mycket intressant och ifrågasätter också delvis en mycket inflytelserik hypotes om vilken effekt maktkoncentration haft på institutionell utveckling i Sydamerika (en tes som lanserats i flera artiklar av Stan Engermann och Ken Sokoloff).

Nämnde jag att föresten att Melissa Dell också pysslar med ultramaraton löpning och figurerat på Sports Illustrateds A-list och Glamour Magazines lista över USAs top 10 collage female role models…?

Comments

 1. pontus says:

  No pressure, then!

 2. Jesper Roine says:

  nej, precis. ut och jogga lite så känns det nog bättre…

 3. Det är ett bättre CV. Grundutbildning Harvard, Mphil på Oxford och PhD på MIT är helt okej för en redneck 😉

 4. Tre särskrivningar på Ekonomistas är tre för mycket

 5. Jag trodde först att ”Collage Matters” var en medvetet felstavad titel, men så var det ju inte.

  College – en sorts skola

  Collage – ett konstnärligt verk, sammansatt av mindre bitar

 6. Jesper Roine says:

  Niclas och Ola; det är tur att vi har så observanta läsare givet att det ibland går lite fort i skrivandet…och jag håller med; alla särskrivningar är ett otyg. Jag hoppas dock att dessa misstag inte störde budskapet i texten (som, utöver att presentera lite av vad Melissa Dell gjort, var att man imponeras av hur mycket bra saker vissa åstadkommer genom att fokusera på stora viktiga frågor…)

 7. Martin says:

  Inspirerande läsning. En jämförelse kan göras med Sverige, där många i generationerna födda före 2a VK ofta gjorde liknande klassresor. Det är värt att begrunda för oss 70- och 80-talister, som det förefaller mig inte sällan är barn eller barnbarn till akademiker. Inte alltid, men det finns en del…

 8. Kungen says:

  Collage? På riktigt?

Trackbacks

 1. […] haft radiotäckning, allt annat lika?” Jämför också med den studie av Melissa Dell som jag skrev om förra veckan som använder en liknande […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: