Bernanke om valutakrig

I tidigare inlägg här på Ekonomistas har både Mats Persson och jag menat att de senaste årens expansiva penningpolitik i bland annat USA inte är inslag i ett skadligt valutakrig. Förra veckan höll Ben Bernanke ett anförande med ett liknande, men mer utförligt argumenterat, budskap. Enligt Bernanke bör inte USAs expansiva penningpolitik beskrivas som “beggar-thy-neighbor” utan som “enrich-thy-neighbor”. Vad han menar är att det är bra för omvärlden att USA försöker undvika en djup lågkonjunktur.

Bernankes anförande hölls vid en tillställning på London School of Economics för att hylla Mervyn King, avgående chef för Bank of England. Hela seminariet finns som pod- och videocast här. Där kan man även höra IMFs chefekonom Olivier Blanchard uttrycka oro över att oberoende centralbanker får ansvar över nya områden (Bank of England kommer snart att ha ansvar för penningpolitik, makrofinansiell övervakning och även övervakning av enskilda finansinstitut — läs om bankens nya uppgifter här).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: