Läsvärt

”Happyism”: Deidre McCloskeys långa och passionerade angrepp på lyckoforskningen, dess politiska anspråk och myten om den moderna tidens fördärvlighet.

David Levine argumenterar i en ebok för att beteendeekonomin är dödsdömd. Boken utvecklar de argument som Levine tidigare framfört i två artiklar (del I och del II)

Läsvärd genomgång av vilket politiskt inflytande beteendeekonomin har haft hittills.

Comments

 1. Niklas Bengtsson says:

  Är det bara jag, eller använder sig inte Diedre McClosky av väldigt många, relativt hennes vanliga texter, kommateringar och — med hjälp av bindestreck — uppbrutna meningar, vilket inte bara minskar nöjet med att läsa texten utan också, i den mån jag förstod henne rätt — i alla fall när hon hette Donald –, strider mot hennes egen uppfattning om god skrivkonst?

 2. Appellation till ”briljanta fysiker” er nu inte exakt ett tungt vägande försvar för en teori som har stora svårigheter med tolkning av data som inte er överens med deras teori.

 3. Olof Johansson-Stenman says:

  McCloskys artikel var tänkvärd med ett brett perspektiv, även om det var ganska mycket jag inte håller med om och trots att man ibland tröttnar på den kategoriska jargongen.

  Levine innehåller också mycket klokt, men titeln och en del av retoriken är svår att förstå. Jag skulle f ö kategorisera mycket av Levines egen forskning som beteendeekonomi så som jag brukar använda begreppet.

  Jag kontrar istället med ett annat lästips: ”The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined” av Steven Pinker. Boken handlar om den långsiktiga trenden med minskande våld över tid från jägar-samlar-samhällena fram till våra dagar. Boken är dock mycket bredare än så, och inkluderar t ex frågor som kulturell evolution och mekansimer bakom framväxten av samhälleliga institutioner.

  Perspektivet är brett och forskning till områden som arkeologi (man har t ex sett att en stor antal av skeletten från människor som levt i jägar-samlar-samhällen dött av fysiskt våld), sociologi, nationalekonomi, statsvetenskap, filosofi, biologi, antropologi, kriminologi, juridik, religionsvetenskap och geografi. Jag har bara kommit drygt halvvägs trots att jag hållit på med den länge nu, men det är en bok att läsa långsamt då den har en ovanligt hög intressanta-tankar-per-sida-kvot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s