Något att lyssna på

Jag har börjat springa. Officiellt är anledningen alla de positiva effekter som motion sägs ha på det fysiska och psykiska välbefinnandet. För oss kortsiktiga som inte uppskattar den fysiska plågan behövs dock snabbare belöning. Utbudsexplosionen av intressanta podradio-sändningar var det som fick mig att ta steget. Här kommer några tips.

London School of Economics erbjuder offentliga föreläsningar om i princip allt: Ena dagen diskuterar Barry Eichengreen dollarns framtid, nästa samtalar Jonathan Safran Foer om att äta kött, vilket kan följas upp med en diskussion om djurs medvetande. Den finansiella sektorns framtid avhandlas i en mängd föreläsningar och paneldebatter, liksom exempelvis Turkiets relation till Europa, social mobilitet och ojämlikhet, hur det minskade behovet av att minnas påverkar oss, och mycket mer.

Mer renodlad nationalekonomi bjuds varje vecka av Russ Roberts på Econtalk, som trots (på grund av?) sin egen tydliga ideologiska profil lyckas få till stånd intressanta samtal med olika forskare. Åt det lättsammare hållet finns Freakonomics Radio och Tim Harfords More or Less. Allt finns att tanka ner gratis från iTunes och kom gärna med egna tips på andra intressanta program att följa.

Enda nackdelen med detta enorma utbud är den stress 480 olyssnade timmar podradio på MP3-spelaren orsakar. Stress som kanske är ett lämpligt tema för en tvärvetenskaplig paneldiskussion?

Comments

 1. ang stress, var inte oroliga, vi kommer inte missa någonting… stängde av bl.a. TVn för 2 mån sedan och har inte missat något, inget har händer utanför linserna mer än att en uppsjö av tid får gör att man ser det man inte såg innan, chill…

 2. Oscar says:

  Sen finns ju hela Economist som podcast varje vecka också.

 3. Otto says:

  “Spanarna” i P1 erbjuder profetior från 2006.

 4. Jonas, jag beslutade mig för att direkt gå ut och testa dina teorier och jag har redan samlat ihop en observation.

  Jag kan bekräfta att ett besök på Econtalk ger upphov till stress. Intervjun med Tim Hartford som jag lyssnade på blev jag dock inte jätteimponerad av.

  Däremot tycker jag du har fel på den andra punkten. Jogging och Econtalk i kombination var ingen höjdare. Det gick långsammare att springa och gav inte samma avkoppling och njutning. Att lyssna på bra musik tycker jag oftast är komplement till själva springandet, men Econtalk upplevde jag verkligen som ett substitut som drog ned löpupplevelsen.

 5. Robert, det är just denna substitutionseffekt jag är ute efter: jag anser nämligen själva löpupplevelsen vara en ren plåga. Att musik som fungerar som ett komplement till denna upplevelse inte alls funkar för mig har därför en naturlig förklaring.

  Vad gäller Econtalk så är det naturligtvis inte alltid bra och jag kan tänka mig att Roberts och Harford tillsammans blir lite pladdriga.

 6. Det ser alltså ut som att vi är tvungna att dela upp podcasts för två olika målgrupper(människotyper); de som behöver något som komplementerar en redan positiv upplevelse och de som anser sig behöva något som gör en obehaglig upplevelse något mer uthärdlig.

  Vad går hem var?

 7. Alexander Kristofersson says:

  Stress? Kanske det, men schysta magrutor.

 8. Marcus Morey Halldin says:

  http://www.npr.org/rss/podcast/podcast_detail.php?siteId=94411890

  Planet Money från amerikanska NPR är väldigt intressant åtminstone för nån som inte har koll på nationalekonomin som jag.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: