ABCDE

Idag inleddes en ovanligt stjärnspäckad utvecklingsekonomitillställning i Stockholm. Anledningen är att Sverige är värd för Världsbankens så kallade ABCDE-konferens. Den fantasifulla förkortningen står för Annual Bank Conference on Development Economics och i år har man lyckats samla gräddan av akademiker på området, däribland inte mindre än fem Nobelpristagare (Elinor Ostrom, Joseph Stiglitz, Eric Maskin, James Mirrlees och Robert Solow) som tillsammans med beslutsfattare under tre dagar ska diskutera ”Development Challenges in a Post-Crisis World.

Konferensen första talare var den senaste ekonomipristagaren Elinor Ostrom som fokuserade på problemen i biståndsgivarorganisationer. Hon talade om de organisatoriska problemen kring utvärdering och uppföljning: anställda är oftast involverade för kort tid för att lära sig tillräckligt om varje specifikt projekt och om lokala förhållanden; utvärdering sker, i bästa fall, efter att projektet är avslutat, istället för i mitten av det (då saker fortfarande kan förändras); etc. Hon underströk också vikten av incitamenten för dem som arbetar med projekten och det faktum att individuella karriärpoäng alltför sällan är kopplade till lyckade projekt eller lärdomar.

Sessionerna därefter handlade om hållbar utveckling eller ”Green Growth” samt om utvecklingsstrategier. Thomas Sterner från Göteborgs universitet illustrerade på ett tydligt sätt utmaningarna med att sänka koldioxidutsläppen samtidigt som världsekonomin växer (han delade också Mats Perssons syn på hur detta bör lösas som presenterades här på Ekonomistas härom veckan). Han pratade också mycket om problemen kring hur dessa ska fördelas mellan länder. Abhijit Banerjee från MIT gav en överblick av hur synen på utvecklingsekonomi förändrats de senaste 20 åren. (Anförandena kan ses i sin helhet här. Man kan också följa tisdagens och onsdagens konferens live här).

Som så ofta är förväntningarna på fantastiska nya insikter, både mina egna och andras skulle jag tro, högt uppskruvade inför tillställningar som denna. Kanske var dagens viktigaste poäng just därför den som Abhijit Banerjee avslutade sitt anförande med: ”We know much more today than we knew in 1990, however, we know much less than we thought we knew in 1990. Both might be good things”.

Trackbacks

  1. […] Samtidigt pågår en diskussion om oljans roll i världsekonomin, bl.a. i samband med ABCDE-konferensen (31/5-2/6), förkortningen står för Annual Bank Conference on Development Economics. I år var Sverige värd för konferensen och man lyckades samla många prominenta akademiker på området, varav fem Nobelpristagare (Elinor Ostrom, Joseph Stiglitz, Eric Maskin, James Mirrlees och Robert Solow) som tillsammans med beslutsfattare diskuterade ”Development Challenges in a Post-Crisis World. Läs mer om vad som diskuterades på bloggen Ekonomistas. […]

  2. […] av Jesper Roine Förra veckan var det som sagt stor utvecklingsekonomikonferens i Stockholm. Årets ABCDE (Annual Bank Conference on Development Economics) bjöd på idel kända talare med […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: