Intelligens gör dig vältränad!

Hoppas på högre IQ

Som alltid när någon studie rapporterar något om intelligens är media på hugget. Senast ut är ett forskarlag i Göteborg som hävdar att motion gör oss smartare (länk här). Min egen tolkning av resultaten är snarare att intelligenta personer  motionerar mer än dumma.

Fast egentligen har jag ingen aning. Och vad värre är:  det har inte forskarlaget i Göteborg heller. De har helt enkelt funnit en korrelation och som vi alla vet är korrelation inte samma sak som kausalitet.

Vad som är riktigt chockerande är att varken forskarna i Göteborg eller redaktörerna för den fina tidskriften PNAS verkar kännas vid denna uppenbara brist. Visst har de kontrollerat för en mängd bakgrundsvariabler, till och med jämfört tvillingar, men eftersom de jämförda tvllingarna både har olika intelligens och olika fysik så är det omöjligt att svara på vad som ger vad.

Till Göteborgarnas försvar kan sägas att de faktiskt redogör för en mekanism om hur motion skulle kunna påverka intelligensen. Finns det någon plausibel alternativ mekanism som skulle kunna ge upphov till den omvända kausaliteten? Tänk, tänk. Kanske intelligenta är är mer framåtblickande och uthålliga i sitt agarande sådär i största allmänhet. Det finns det faktiskt belägg för. Nog borde sådana egenskaper kunna få folk att motionera mer.

DN, Exp, BT, SVT,

Comments

 1. Olle Jansson says:

  Tänkte exakt samma sak när jag såg rubriken och nog verkar det vara så. Stod dock något på texttv om att träning pumpade runt mer blod i huvudet.

  Sedan vet jag la inte om jag personligen tycker IQ verkar vara ett så imponerande mått i sig men något som har med det som vi menar med intelligens mäter det ju sannolikt.

 2. Jag gör kopplingen att intelligenta, som är duktiga på att inhibera impulser och skjuta upp omedelbara belöningar, också använder dessa färdigheter för att inhibera impulsen att bara ligga kvar på soffan och slöa (den omedelbara belöningen).

 3. Erik Grönqvist says:

  ska vi lite mer på ekonometriker?

  Klicka för att komma åt Le_Sports_20090526.pdf

 4. Erik: Ja, av två anledningar. 1) Studien du nämner är medveten om kausalitetsfrågan och försöker åtminstone adressera den. 2) Studien är inte publicerad i en av de främsta tidskrifterna.

 5. Kristian Grönqvist says:

  Hej Jonas

  Det är ungefär som med Din dator. Den är inte särskilt kapabel om den inte får ström och är kopplad till internet.

  Nu kan jag iofs hålla med Dig om att intelligenta människor rör sig mer, men det beror väl närmast på att dumma människor är så dumma att de inte förstår vitsen med motion.

  Vi vet tex redan att musikaliskt vältränade människor är påfallande intelligenta, enligt den gamla definitionen om ”snabba riktiga beslut” eftersom hjärnan tränas enormt av att nottecken på bråkdelar av sekunder omvandlas till nyanserad fysisk handling. Denna biofeedback via öronen ger en ständig ström av impulser som dessutom kräver exakthet på nanosekunden för att låta bra.
  Självfallet kommer den träningen att öka hjärnans förmåga att ta snabba riktiga beslut även i andra sammanhang.

  Vad beträffar motionen så får Du se hjärnan som en tankemuskel. Ju mindre syre och socker, desto sämre förmåga. Hjärnan konsumerar bara kolhydrater och syre, vilket gör transporten av dessa produkter till ett allvarligt logistikproblem i kroppen. Eftersom hjärnan dessutom sitter på toppen av kroppen så är hindren också av gravitationell natur. Ju starkare hjärta, desto bättre cirkulation. Ju starkare muskler, desto bättre g-dräkt för att pressa blodet till huvudet, Ju mindre blodfetter i ådrorna dest mindre motstånd för det rinnande blodet att övervinna. Ju mer järn i blodet, desto mer syre kan blodet innehålla per ml.
  Det finns tusentals mindre exempel på att kroppen är beroende av rörelse, men det kanske viktigaste är hela det reparativa systemet som är beroende av byggklossar till skadade delar som transporteras via samma huvudvägar som syret till hjärnan.
  Hela den hormonella styrningen sker via blodsystemet, så man kan aldrig nog understryka vikten av en fungerande logistik i kroppen
  Det är det jag menar med att dumma människor är så dumma att de ej förstår sitt eget bästa.

 6. Martin says:

  Under de senaste åren har evidens ackumulerats för att kardiovaskulär träning kan förbättra arbetsminne, en komponent som tätt sammanhänger med förmåga att lösa nya problem (och därmed intelligenstest)

  Se bland annat John Medina,

  Mer finns på bloggen
  http://www.sharpbrains.com

 7. Kristian (och Martin): Jag säger inte att hypotesen som de testar är fel, bara att studien inte visat något kausalt samband. En alternativ förklaring skulle kunna vara den du föreslår; att dumma människor inte förstår värdet av motion. En liknande förklaring är den jag föreslår. Jag har ingen åsikt om dessa olika mekanismer utan konstaterar bara att de kan finnas.

  Sedan är det antagligen skillnad att träna hjärnan genom att spela ett instrument jämfört med att springa. Eftersom det inte är slumpmässigt vem som gör vad är det svårt att undersöka effekten av respektive verksamhet på olika utfall. Eftersom frågan är viktig vore det emellertid intressant med väl genomförda studier på området. Tyvärr är det mycket lättare att genomföra dåliga studier och dessa får alldeles för stor uppmärksamhet.

 8. Kristian Grönqvist says:

  Genom att springa tränar man servicenätet, genom att tex spela instrument tränar man själva beslutsprocessen.

 9. Kristian Grönqvist says:

  Intelligentas framåtblickande och uthållighet är faktiskt bara baserad på iQ-tester som också är bara skräp, jag vet om Mongoloider som är långt mer uthålliga och framåtblickande än folk som sitter i Mensa.
  Våra karaktärsegenskper är väldigt mycket mer ett resultat av träning än intelligens om jag får tycka något om saken

 10. Martin says:

  Vad hände med den gamla devisen att sportfånarna i plugget var dumma i huvet och nördarna de som senare i livet styr världen?

 11. davva says:

  Martin, så trodde jag också att det var.

 12. Martin och Davva: Styrka ger enligt studien ingen intelligenseffekt utan det är bra kondition som ger resultat. Alltså är det väl de gnetiga typerna som ”blir” intelligentare och får styra världen. Och de är väl ofta rätt nördiga också.

  Kristian: Introspektion och anekdotiskt evidens i all ära, men det finns alltid någon annan som har motsatta erfarenheter.

 13. Kristian Grönqvist says:

  Det finns de som tro på Gud också…utan evidens överhuvudtaget.

 14. Andreas SO says:

  Jonas:
  Det du påpekar hade mycket väl stämma för just den här studien. Men det finns även interventionsstudier som visat på samma resultat, samt många djurstudier.

Trackbacks

 1. […] sist, Jonas Vlachos undrar om man verkligen blir intelligent av att träna eller om det egentligen är […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: