Skönt att det är måndag?

Såhär på måndagsförmiddagen kan det vara läge att uppmärksamma en ny studie av Peter Martinsson och Alpaslan Akay. De finner att söndagar är den veckodag då folk i genomsnitt är som mest olyckliga. Två resultat tyder på att detta inte beror på att helgen snart är slut och att det är dags att återvända till jobbet. Dels uppvisar arbetslösa samma mönster, dels är lördagar inte en höjdardag heller. I stället verkar det vara ett trist familjeliv som driver resultaten; singlar uppvisar inte samma mönster utan i stället är det gifta personer som har problem med helgerna.

Eftersom gifta personer i genomsnitt är lyckligare än ogifta är kan detta tyckas lite märkligt. Samtidigt kan det nog vara möjligt att uppskatta den status och trygghet en familj ger utan att för den sakens skull gilla en massa kvalitetstid med sin äkta hälft. Eller så är det barnen som är boven i dramat; det är ju ett välkänt faktum i lyckoforskningen att barn sänker snarare än höjer ens upplevda välbefinnande (se här och här).

(Om någon undrar så hade jag själv en alldeles utmärkt helg men tycker trots det att det är helt ok att vara tillbaks på jobbet).

Comments

 1. Som barnlös (ett aktivt val) singel (enligt min uppfattning, andra håller kanske inte med) kan jag anekdotisk bekräfta söndagars värdelöshet. Stöd för min uppfattning hittar jag på många håll, tex hos Ebba Grön (Jag hatar söndagar). Anledningen är väl uppenbar: ingen orkar göra något utan man sitter fast hemma och bara väntar på måndagen. Dessutom stänger många barer redan 23. Varför skulle man inte kunna vara ute senare på en söndag bara för att man måste vara på arbetet 08.30 dagen därpå?

  T.o.m när man gör saker blir man deprimerad: igår promenerade jag iväg till Berns vid 22-tiden och stan var ödslig som efter en neutronbomb. Kan ju vara skönt ibland men det är ju inget man blir lyft av (särskilt inte när man vet hur folk i allmänhet var ute och ägnade sig åt smaklös julshopping hela lördagen†. Kunde de inte gå ut på söndagkvällen istället för att stå och trängas på lördageftermiddagen!?).

  Väl på Berns var det förstås kul och hempromenaden var också helt ok (då levde jag på festglädje kombinerat med viss trötthet).

  Det där med att man inte vill umgås med sin äkta hälft stämmer säkert. Hur kul låter det att tillsammans med sin partner ägna helgen åt chips framför TV:n på fredagkvällen och somna tidigt, sedan IKEA på lördagen, bio i Heron City med stekos i kläderna på kvällen och sedan städa och betala räkningar på söndagen?

  Singlars söndagstristess skulle kanske kunna avhjälpas med en friare narkotikapolitik. För de som sitter fast i familjeträsket behövs det nog revolution.

  † Denna krönika skulle kunna usträckas till lördagshandling på Åhléns eller NK

 2. David Rosenlund says:

  Jag trivs bra de flesta dagarna, oavsett vardag el helg, men kanske beror det på att jag går på Soma utan att veta om det…..?

 3. Onekligen ett intressant och tankeväckande resultat. För min del förstörs söndagarna av att gudtjänsten tar vid efter Godmorgon Världen utan att jag hinner stänga av radion, men det förklarar ju knappast varför tyskar är olyckligare på söndagar…

 4. Anna Sjögren says:

  Kanske skulle detta kunna förklaras av att affärer är stängda halva lördagen och hela söndagen på många håll i Tyskland. Detta utgör sannolikt ett större bekymmer för familjer som ju inte helt bekymmersfritt kan släpa ut barnen på krogen för att få i sig en bit mat när planeringen har brutit ihop och kylskåpet är tomt. Vore intressant att se dessa resultat för ett mindre söndagsstängt samhälle.

 5. Anna, jag tycker att det är oklart varför just gifta skulle bli så mycket olyckligare än singlar av de tyska öppettiderna. Eftersom en stor andel av gifta tyska kvinnor är hemmafruar (åtminstone när de har små barn) så torde de ha mindre problem att manöverera öppettiderna än arbetande singlar. Dessutom finns det som sagt även en negativ lördagseffekt av att vara gift. Men visst, fler studier är alltid av godo.

  Lär det inte vara så att självmorden ökar under storhelger? Detta antas i allmänhet bero på att ensamstående har särskilt svårt att uthärda sin ensamhet under dessa tider. Men tänk om det är tvärtom; att dessa helger är särskilt svåra för gifta och sammanboende att uthärda? Känner någon till en studie som undersöker detta?

 6. Som jag ser det slipper man problemet med helgångest om man jobbar jämt.

  ps: Och Robban, man byter till Klingan efter Godmorgon Världen

 7. Anna says:

  Poängen är nog att giftas spendermöjligheter begränsas relativt mer än singlars av att mycket stänger från lördag lunch, men det är klart att det kan vara det påtvingade umgänget som är boven i dramat!

 8. Christoffer Rydland says:

  Robert är inne på ratt svar. När Robert stänger av radion då gudstjänsten börjar ligger det en gnagande känsla kvar under resten av dagen att kanske, kanske borde jag ha lyssnat ändå.

  Tredje budet
  Tänk på vilodagen, så att du helgar den.
  Vad är det?
  Vi skola frukta och älska Gud, så att vi icke förakta predikan och Guds ord, utan hålla det heligt, gärna höra och lära det.

  Det står alltså inget om att stänga av radion i lilla katekesen, eller att äta chips i soffan framför favoritsåpan. Att man mår lite purket är Guds eget sätt att lösa Det Stora Principal-Agentproblemet på, nämligen att vi människor inte gör vad Gud vill, utan stänger av radion.Kolla med Livets Ord t.ex. hur de mår på söndagar, de är säkert uppåt värre. Både Uffe och Skytte kan intyga. (Minns även att julottan väcker Tyko Jonsson).

 9. Christoffer Rydland says:

  Godmorgon Världen, förresten. Herregud. Det världsliga inkarnerat.

 10. Det är inte så att man måste ha ovanligt tråkigt på en söndag för att ställa upp på enkät/intervju? Ring gärna och stör mig en trist tisdag eftermiddag så kan jag svara på din enkät, men om du ringer på helgen, då måste jag vara rätt uttråkad för att svara (och då rapportera låg SWB). Men, de kanske kan/försöker kontrollera för den typen av selektering (har inte läst papperet).

  Spontant har jag lite svårt att tro på resultaten, finns det fler studier som visar detta? Jag köper söndagen. Men fredag och lördag? Det är ju veckans bästa dagar (och jag har barn dessutom). Min anekdotiska evidens från omgivningen verkar stödja positiva känslor kring fredag och lördag. Några svenska data nånstans?

 11. Självselektion kan naturligtvis vara ett problem men studien försöker hantera detta genom att först skatta sannolikheten för att intervjun sker en viss dag och sedan ta hänsyn till denna sannolikhet när veckodagseffekterna skattas. Om något blir resultaten ännu starkare efter denna övning. Men det är klart, som alltid finns vissa tvivel vad gäller resultatens trovärdighet och generaliserbarhet. Så vitt jag vet finns inte svenska data som möjliggör en liknande studie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: