Leamer om metod och modeller

Edward Leamer

Edward Leamer

UCLA-professorn Ed Leamer besökte nyligen Handelshögskolan för att ge de årliga Ohlinföreläsningarna. Leamers forskning har främst rört globalisering och ekonometri. Bland hans många bidrag inom dessa områden märks den utförliga och kritiska recensionen av Thomas Friedmans The World is Flat samt uppsatsen Let’s Take the Con Out of Econometrics (American Economic Review, 1983, nyligen diskuterad i The Economist) där han kritiserade den då rådande ekonometriska metodiken.

Ett genomgående tema under Leamers Ohlinföreläsningar var just metodik, ofta med referenser till Ohlins arbete, men också med en direkt koppling till den nu pågående diskussionen om hur och i vilken utsträckning ekonomisk teori och ekonomiska modeller ska användas.

Leamer sammanfattade sina huvudsakliga åsikter i några kärnfulla punkter. Först ett citat från den franske 1800-talsekonomen Frederic Bastiat:

There is only one difference between a bad economist and a good one: The bad economist confines himself to the visible effect; the good economist takes into account both the effect that can be seen and those effects that must be foreseen.

Sedan hans egna förslag på fortsättning:

 • A good economist knows the difference between the mathematical properties of a model and its messages; a mathematician doesn’t know that a model has messages.
 • A great economist knows the circumstances in which an economic model is useful and the circumstances in which it is not; a mediocre economist thinks a model applies in all circumstances.
 • The best economists are multilingual. They can speak graphs, words, algebra and numbers, and they use the language best suited to the task.

Comments

 1. Lysande sammanfattning Martin!
  Det är sådanna bidrag som gör att gamla handelsräver följer er utmärkta bevakning.
  Till slut min aktuella syn på vetenskapen:
  The only purpose of economics is to explain why what was not foreseen was inevitable.

 2. Micke says:

  Tack för länken till den roliga sågningen av “The World is Flat”. Finns det någon motsvarande för “Hot, Flat and Crowded”? Det är en av otroligt få böcker jag påbörjat men inte avslutat för att den var så hopplöst usel, så det bör finnas goda chanser till ett riktigt lustmord.

Trackbacks

 1. […] Leamer om metod och modeller « Ekonomistas ekonomistas.se/2009/09/28/leamer-om-metod-och-modeller – view page – cached UCLA-professorn Ed Leamer besökte nyligen Handelshögskolan för att ge de årliga Ohlinföreläsningarna. Leamers forskning har främst rört globalisering och ekonometri. Bland hans många… (Read more)UCLA-professorn Ed Leamer besökte nyligen Handelshögskolan för att ge de årliga Ohlinföreläsningarna. Leamers forskning har främst rört globalisering och ekonometri. Bland hans många bidrag inom dessa områden märks den utförliga och kritiska recensionen av Thomas Friedmans The World is Flat samt uppsatsen Let’s Take the Con Out of Econometrics (American Economic Review, 1983, nyligen diskuterad i The Economist) där han kritiserade den då rådande ekonometriska metodiken. (Read less) — From the page […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: