Gammal medicin i ny skrud

Idag förväntas regeringens utredare föreslå att en flykting efter en månad ska erbjudas ett “ordnat boende” i en kommun där det förhoppningsvis finns möjligheter till jobb och kontakter med det svenska samhället. Den som inte accepterar placeringen blir av med halva ersättningen.

Låter det bekant? Kanske inte så konstigt, eftersom ett liknande system funnits tidigare i Sverige och eftersom även Mona Sahlin har föreslagit en liknande lösning. Men som vi skrivit tidigare på Ekonomistas så  gäller det här för “utplaceraren” att se till att det verkligen är tillgången på jobb som styr utplaceringarna, inte tillgången på bostäder. Ekonomists vill därför tipsa om den lista över befolkningsförändringar som idag publiceras i Dagens Samhälles och undvika utplaceringar till Dorotea och Sorsele (som är de som tappar flest invånare) och istället satsa på Solna, Trosa och Sundbyberg.

Comments

 1. Karl says:

  Låt mig härmed uttrycka min glädje över att nationalekonomerna på Ekonomistas nu äntligen förstått att den osynliga handen emellanåt behöver lite hjälp på traven.

  Men varför stanna vid nyanlända flyktingar? Vi vet att det finns problem med att studerande som väljer utbildningar som enligt statliga prognoser inte kommer att efterfrågas i framtiden: där måste regeringen gå in och halvera studiebidraget. Dessutom har konsumenterna en irriterande benägenhet att inte förstå att bilindustrin är en svensk framtidsbransch: därför är en rejäl subvention av svenska bilar erforderlig.

  Jag vill med anledning av detta föreslå att en ny statlig myndighet inrättas, vilken — bland annat utifrån de insiktsfulla råd som Ekonomistas så frikostigt delar med sig av ovan — tar sig an uppgiften att korrigera val som inte står i samklang med statens prognoser för samhällsutvecklingen.

  Förslagsvis skulle denna myndighet kunna ges namnet Generalämbetet för Organisation och Statlig Planering — eller kort Gosplan.

  En första uppgift för denna myndighet vore att reglera de s. k. bloggarna. Den som vill skriva s.k. bloggposter om utplacering av flyktingar skall naturligtvis kunna göra det även framledes; men då det finns ett mycket större behov av bloggposter som hyllar regeringens politik måste ekonomiska incitament införas, vilka belönar bloggposter på av regeringen prioriterade ämnen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: