När “framing” blir “fraud”

Härom veckan noterade jag en artikel i Metro: “Fyrtiotvå procent av svenska arbetstagare anser att toppcheferna har för hög lön”, löd rubriken. Artikeln och upplägget i övrigt gick ut på att nu hade svenskarna fått nog och att missnöjet var stort. Min enda tanke var: “Inte fler?” Rubriken kunde lika gärna ha varit: “Inte ens hälften av svenskarna anser att toppcheferna har för hög lön” och upplägget kunde — baserat på precis samma statistik — ha gått ut på att inte ens i dessa finanskristider var en majoritet av arbetstagarna missnöjda med toppchefernas löner.

Att alternativ som i sak är identiska uppfattas som olika beroende på hur de presenteras kallas inom nationalekonomi för “framing“. Inom journalistiken används detta flitigt. Meningar, fakta och bilder presenteras på ett visst sätt så att de ska tolkas som något som kanske inte skulle ligga närmast tillhands om presentationen var mer “neutral”.

Ibland görs sådant på ett sätt som inte längre är att betrakta som “framing” utan snarast “fraud”. Härom veckan besökte Konstantin Sonin från New Economic School i Moskva Stockholm och SITE. Han talade bland annat om sin egen forskning kring hur oljepriset påverkar sannolikheten att regeringar exproprierar privata aktörer i branschen och om media och naturresurser. Men han talade också om hur rysk media gradvis blivit allt mer benägen att rapportera saker på ett sätt som framställde den förda politiken och situationen i Ryssland i ett, ska vi säga, positivt ljus. Han gav också några exempel på detta.

bild11Titta på den översta bilden. Den illustrerar röstfördelningarna i ett politiskt val. Vid första anblick ser det ut som vinnaren fick ungefär dubbelt så många röster som tvåan. Det beror förstås på att den första stapeln är ungefär dubbelt så hög som den andra. Detta stämmer dock inte alls med siffrorna som är korrekta. Intrycket, speciellt på tv som detta exempel kommer ifrån, ger bokstavligt talat en bild av en mer överlägsen vinnare än vad som var fallet.

Den andra bilden illustrerar Gazproms gasproduktion under ett antal år. bild24Budskapet är klart. Här går kurvorna uppåt, staplarna blir högre för varje år. Tittar man närmare på siffrorna som även i detta fall är riktiga, så ser det dock märkligt ut. I allt väsentligt har gasproduktionen varit konstant under hela perioden, men synintrycket är att produktionen mer än fördubblas över perioden. En slump? Knappast.

Det sista, kanske mest flagranta exemplet visar hur en ledande nyhetskanal presenterade att The Times publicerat en insändare som uttalade sig ofördelaktigt om Boris Berezovsky (som inte är bästis med så många i den nuvarande ryska politiska eliten). timesonberezovsky1Man saxade helt enkelt ihop en egen första sida (till vänster) som till skillnad från den faktiska första sidan (till höger) hade Berezovsky som första nyhet. Det hela presenterades förstås som om det var The Times själva som stod bakom texten.

Sådant här förekommer tack och lov inte i Sverige men ibland när jag ser löpsedlar undrar jag vart vi är på väg…

Comments

 1. I dagens Tendens på SR P1 sändes delar av inslag från andra europeiska radiostationer på temat turism. Det avslutande inslaget handlade om unga litauer som åkte till Sibirien för att ta hand om gravar till släktingar och andra litauer som förvisats under Stalinregimen. Lite som en bisats i det hela kommenterade en av ungdomarna att människorna i Sibirien frågade dem varför de hatade dem så mycket, som de sa på teve… Man blir änna lite nervös varje gång man konfronteras med rysk media.

 2. Kalle Kniivilä har några inlägg om liknande saker, bland annat här om den ekonomiska krisen och här om kriget i Georgien.

 3. Jesper Roine says:

  Olle, jag håller med. Det gäller förstås inte bara Rysk media…Fox News raportering (speciellt i början av Irakkriget) lämnar en del övrigt att önska…
  Dennis, stort tack för tipset om Kalle Kniiviläs sida. Hade inte sett den tidigare. Men kommer titta framöver.

 4. Exemplen du tar upp är både oerhört tragiska och också lite komiska.

  Även i Sverige har vi dock en hel del fraud i media, även om syftet med lögnerna är ett annat än att gynna makteliten.

  I förra veckan nämnde jag ett lite mer typiskt svenskt exempel på framing/fraud här: http://www.slopedcurve.com/roller/makro/entry/media_och_sanningen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: