Planekonomi gynnar inte jämställdheten

dagens DN Debatt föreslår vänsterpartisterna Josefin Brink och Lars Ohly följande:

Vänsterpartiet lanserar ett nytt statsbidragssystem som ska belöna kommuner som avskaffar löneskillnaderna mellan kvinnor och män – och bestraffar dem som inte gör det.

Vänsterns förslag innebär i praktiken att politikerna ska sätta sig över de löner som fritt sätts på arbetsmarknaden. Men effekten blir bara kortsiktig om man inte samtidigt reglerar flödet av arbetskraft mellan olika sektorer. Ett politiskt påslag på marknadslönerna i kvinnodominerade sektorer nämligen skulle snart leda till ökat inflöde av arbetskraft till dessa sektorer vilket pressar ner reallönerna till den marknadsbestämda ursprungsnivån.

Slutnotan är en jättepresent från alla skattebetalarna, kvinnor som män, till de kvinnor som råkade vara anställda i kvinnosektorerna när beslutet genomfördes. På sikt gynnas inte jämställdheten på arbetsmarknaden ett dugg. Dessutom måste poltikerna först enas om hur stor den könsbaserade lönediskrimineringen är och i vilka sektorer den finns, något som sociologen Eva Meyersson-Milgrom i Axess förra året visade är svårt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s