Vem får ekonomipriset 2019?

Det är dags för den traditionsenliga omröstningen om årets ekonomipris. Lägg gärna till egna kandidater på listan och motivera ditt val i kommentarstråden. Omröstningen avslutas under helgen och resultatet från omröstningen presenteras innan årets ekonomipris tillkännages på måndag den 14 oktober.

Comments

 1. Micke says:

  Spoiler alert: Esther Dunflo. Det är tyngd bakom gissningen, eftersom jag prickade in Romer förra året, och därmed är expert. För att verkligen bevisa att jag är expert kan jag tillägga att jag gissat Romer varje år sedan Ekonomistas började med dessa gissningar. Man skulle kunna tro att den långa raden av felaktiga gissningar minskade graden av expertis, men så fungerar det inte.Se till exempel på de självutnämnda bostadsexperterna som hävdat att marknaden kommer att krascha “snart” varje år sedan 1996. När marknaden någon gång går ner kraftigt kommer de hävda att de alltid haft rätt…

  • Pontus says:

   Fast nu har du ju nailat det två gånger!

  • Micke says:

   Hahaha, jag får ge mig själv en pluspoäng för den korrekta gissningen och två minuspoäng för att jag inte ens kunde stava till det fem bokstäver långa namnet…

 2. Olof Johansson-Stenman says:

  Man kunde inte välja två i listan, men inte minst givet kommitténs ökande innovationsförmåga när det gäller att koppla ihop olika delar så synes mig kombinationen Esther Duflo och John List klockren för sina bidrag till att utveckla fältexperiment, där Duflo främst gjort sådana i utvecklingsländer till skillnad från List.

 3. Jag tror på Angrist, Ashenfelter och Card.

 4. Jonas Eliasson says:

  Dunflo (och kanske List om man får säga två). Kryssar många boxar: policyrelevant, tonvikt på empiriska data, utvecklingsekonomi, naturliga experiment. Dessutom tycker jag att de är roliga att läsa :).

 5. Sven Hellroth says:

  Joel Mokyr. Det är daggs för en ekonom-historiker 🙂

 6. Jonas Cederlöf says:

  Gemensamt pris till Donald Rubin och Gudio Imbens. Möjligen får Card eller Angrist haka på.

 7. Jaokim Boström Elias says:

  Philippe Aghion, ensam pristagare, det blir nog inget dubbelpris i år.

 8. Borde Torsten Persson och Guido Tabellini, dvs ett pris i politisk ekonomi, vara med på vår lista?

 9. Martina says:

  Någon mix av ekonomer typ Angrist, Card, Duflo kanske också Ashenfelter för metod: impact evaluations… Duflo för hennes bidrag att skala upp det i utvecklingsländer + ekon-priset får en kvinna på scenen.

 10. Jag tror också på mikroekonometri, dvs kombination av Angrist-Imbens-Card-Rubin. Joel Mokyr vore också värd priset för för sin forskning om teknologisk utveckling genom historien och vår förståelse för hur den industriella revolutionen påverkade västvärldens ekonomier. Assar Lindbeck har jag velat se länge (i par med Martin Feldstein hade varit perfekt, men Feldstein dog ju ganska nyligen).

 11. Olof Johansson-Stenman says:

  Även jag tror på ett pris med fokus på identifikation av kausalitet, sannolikt som en delmängd av Angrist, Imbens, Card och Rubin, ganska snart, men alltså inte just i år.

 12. Nästan samtliga ovanstående namn har jag också på min egen lista, Susan Athey, Esther Duflo och Claudia Goldin inkluderade. Det är dags för en ny kvinnlig prisvinnare och jag vill också se Marianne Bertrand (arbetsmarknad) på listan. Tillägger också Jaghdish Bhagwati (handel), Alberto Alesina (politisk ekonomi), Kevin Murphy (humankapital, hälsa) och Jonathan Gruber (hälsa).

Trackbacks

 1. […] Hos Ekonomistas finns som alltid en smart diskussion om det. Måndag morgon 6.35 ska jag spekulera så gott jag själv kan i SVT´s Morgonstudion. Om man ska gå på statistiken, så blir det en amerikansk man över 60 som är verksam vid University of Chicago (flest ekonomipristagare av alla lärosäten). Det ska gärna vara någon välciterad forskning som har 20–30 år på nacken och anses vara en så viktig byggsten att handelshögskolestudenter världen över matas med dess berömda kurva i läroböckerna. En som matchar dessa kriterier för den typiske pristagaren är Douglas Diamond, som är känd för sin forskning om finansiella intermediärer, finanskriser och bank-runs. […]

 2. […] På femte plats kom Assar Lindbeck med 7% av rösterna. Resultatet för övriga kandidater finns i ursprungsinlägget. Klockan 11:45 på måndag meddelas vem som får 2019 års […]

 3. […] På femte plats kom Assar Lindbeck med 7% av rösterna. Resultatet för övriga kandidater finns i ursprungsinlägget. Klockan 11:45 på måndag meddelas vem som får 2019 års […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: