Ekonomistas presenterar ny ekonomista: Johanna Möllerström

Vi är mycket glada att kunna presentera Johanna Möllerström som ny skribent här på Ekonomistas. Johanna disputerade tidigare i år i nationalekonomi vid Harvard med en avhandling som bland annat behandlar frågan om hur kvotering påverkar viljan att samarbeta inom en grupp. Hennes forskning fokuserar huvudsakligen beteendeekonomi och på ekonomiska experiment. Johanna är under 2013-2014 postdoc vid Harvard samt affilierad lektor vid George Mason University.

Förutom sin akademiska karriär har Johanna även på andra sätt visat prov på ett utåtriktat samhällsekonomiskt engagemang. Under åren 1998 till 2006 var hon folkvald politiker (för moderaterna), hon är återkommande krönikör på SvD:s ledarsida, och hon har skrivit böcker för Timbro om privat äganderätt och om feminism och frihet.

Läs gärna mer om och av Johanna på hennes hemsida.

Comments

 1. Per S says:

  Kanonbra. Välkommen!

 2. Toppen!

 3. Henrik says:

  Möllerström ser ut att vara ytterligare en strålande rekrytering, verkar komplettera redan existerande kompetens på ett bra sätt med sin empiriska kvalitativa inrikting.

 4. pontus says:

  Skoj!

 5. Timbro? Ska ni inte värva någon från Hyresgästföreningen, Syndikalisterna eller typ KPML(r) också? Har man någonsin varit i närheten av Timbro har man lika låg trovärdighet som Sven W.

  • Det hade varit alldeles ypperligt — kom gärna med tips på någon villig och kunnig nationalekonomisk forskare med den bakgrunden! Var även på din vakt på vad jag skriver eftersom min koppling till (s) innebär att min trovärdighet är lika körd i botten som Johannas enligt din logik.

   • Nej. Att vara medlem i ett politiskt parti (som t.ex. (s)) går knappast att likställa med att bli betald av en särintressefinansierad marknadsliberal tankesmedja. Menar du det på allvar? Om en forskare i medicin arbetat på en radikal tankesmedja finansierad av läkemedelsindustrin, hade du då tagit denne på allvar? Detta gullande med uppköpta akademiker är helt obegripligt. Men ok – hon har bara gett ut böcker på Timbro(?), så det är väl inte samma sak som att arbeta där. Det medger jag.

   • För att om möjligt skjuta min egen trovärdighet ännu mer i sank i Evas ögon kan jag meddela att jag under åtta år till fullo finansierats av Handelsbankens forskningsstiftelser. Jag tycker dock det är klokare att bedöma skribenterna på den här bloggen efter vad vi faktiskt skriver och inte partisympatier, forskningsfinansiärer eller tidigare uppdragsgivare.

   • Mats Pettersson says:

    Om inte Robert Östling hade nämnt sin koppling till S, hade jag aldrig kunnat ana mig till det. Den här meningen “bedöma skribenterna på den här bloggen efter vad vi faktiskt skriver ” bör gälla i alla sammanhang. Problem kan uppstå när läsaren inte besitter tillräcklig kompetens för att göra en bedömning av det som faktiskt skrivs. Men rör man sig i rätt forum kan man vara säker på att det alltid finns någon annan som är skarpsynt och korrigerar eventuella missar. Jag har svårt att tro att det går att skriva vad som helst på ekonomistas.se utan att någon kompetent person bemöter och genomlyser frågan.

   • Mats Pettersson says:

    Jag glömde tillägga att det ska bli spännande att följa Johanna Möllerström på ekonomistas.se

  • Niklas B says:

   Efter Evas underliga kommentar gick jag in på vänsterns motsvarighet Arena (mest för att kolla vilka finansiärerna var) och möttes av denna underliga bild:

   (Kolla reklamen högst upp — hur tänkte man där?)

   • Eva says:

    Jag kanske tog i vad gäller just Möllerström (då hon väl enbart gett ut böcker på Timbro?). Men faktum kvarstår: Ingen skulle ta en forskare i medicin på särskilt stort allvar om denne arbetade åt en tankesmedja finansierad av läkemedelsindustrin. Men tydligen gäller helt andra måttstockar inom nationalekonomin och statsvetenskapen. Johansson Heinö kan arbeta på Timbro men fortsätta ”forska” utan att någon invänder. Om man inte tycker att det är ett problem när forskare kan köpas så misstar man sig. Att Östling jämställer finansiering från Handelsbankens forskningsstiftelser med att arbeta på Timbro är förövrigt rent ut sagt häpnadsväckande. Han kan inte själv mena detta, HB Stiftelser har vad jag kan se ingen politisk inriktning och finansierar all möjlig forskning. Och att betala medlemsavgift till ett politiskt parti som sossarna är en helt annan sak än att vara anställd av en näringslivsfinansierad tankesmedja (även om jag själv tog upp det som ett klantigt exempel i mitt första inlägg ovan). Åtminstone enligt mig. Men ni är fria att tycka annorlunda. Visst kan man hävda att det är ”klokare att bedöma skribenterna på den här bloggen efter vad vi faktiskt skriver”, Men det räcker inte. I ett samhälle där man fritt kan köpa forskare utan att någon reagerar så kommer snart pengarna helt och hållet styra både forskningsresultat och opinion.

Trackbacks

 1. […] här låter som ett intressant nyförvärv för […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: