Myrdalpriset till Jonas Vlachos!

Häromdagen meddelades att en av Ekonomistas skribenter, Jonas Vlachos, tilldelats Myrdalpriset för bästa artikel i Nationalekonomiska föreningens tidskrift Ekonomisk Debatt under år 2012. Det är artikeln “Är vinst och konkurrens en bra modell för skolan?” i ED nr 4, 2012 som belönades. Priset är ett fint bevis på Jonas höga nivå som forskare och samhällsdebattör. Vi på Ekonomistas gratulerar Jonas till denna fina och välförtjänta utmärkelse!

Myrdalpriset är ett årligt pris som delas ut av Swedbank. Årets jury bestod av professorna Bertil Holmlund och Hans Wijkander, redaktör Gunnar Örn samt chefekonom Cecilia Hermansson. Juryns motivering lyder:

Konkurrens och vinstintresse har kommit att spela en allt större roll i svenska skolan. Jonas Vlachos diskuterar på ett insiktsfullt sätt en rad frågor som aktualiseras av denna utveckling. Han argumenterar för att konkurrens och marknadsstyrning behöver balanseras genom regel- och kontrollsystem för att uppfylla viktiga samhällsmål och garantera en likvärdig skola. Stort utrymme för vinstintresse på skolans område riskerar därför att driva fram regelsystem som ger alltför litet utrymme för pedagogiska alternativ. Han föreslår bland annat att betydelsen av vinstintressen kan minskas genom ägarprövning i samband med att skolor startas och överlåts. Jonas Vlachos artikel är ett viktigt bidrag till debatten om skolpolitik och den ger också insikter som kan vara relevanta för att bedöma effekter av konkurrens och marknadsstyrning på andra områden som traditionellt dominerats av offentliga myndigheter.

Comments

 1. Stort grattis Jonas! Välförtjänt.

 2. Lars Werin says:

  Instämmer helhjärtat i vad föregående Lars säger!

 3. David Rosenlund says:

  Det var en mycket god nyhet. Grattis Jonas och fira ordentligt!

 4. Jens Engleson says:

  Grattis Vlak!!!

 5. Lotta Smith says:

  Stort grattis. Det var du väl värd.

 6. Olof Johansson-Stenman says:

  Ett sent men stort grattis!

 7. Anita Rogard says:

  Instämmer med Jens!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: