Mer läsvärt: Annual Review of Economics

Ett ständigt problem för den som vill hålla sig uppdaterad inom olika områden av den ekonomiska forskningen är att det hela tiden skrivs så mycket och det kan vara svårt att förstå vad som är viktigt och vad det betyder för kunskapsläget. För detta syfte har länge tidskrifterna Journal of Economic Perspectives och kanske framför allt Journal of Economic Literature haft en viktig roll att spela. (Jag kan inte minnas senast JEL hade ett nummer där inte minst hälften kändes som “essentiell läsning”). Även Journal of Economic Surveys fyller en roll i detta sammanhang (om än med mer varierande kvalité).

Sedan hösten 2009 finns ytterligare en tidskrift som publicerar artiklar som sammanfattar ny forskning inom olika nationalekonomiska fält och sammanfattar kunskapsläget på olika sätt; Annual Review of Economics. Annual Reviews är ett non-profit förlag i Palo Alto som publicerat tidskrifter sedan 1932 (då kom första nummret av Annual Review of Biochemistry) och har sedan dess utvidgat utgivningen inom olika områden. Fokus ligger på att få ledande personer inom olika sub-fält att sammanfatta de senaste årens forsknings artiklar och från detta dra slutsatser om vad vi lärt oss. Första numret innehåller intressanta artiklar som t.ex. “Some Developments in Economic Theory Since 1940: An Eyewitness Account av Kenneth Arrow, The Importance of History for Economic Development, av Nathan Nunn, Technological Change and the Wealth of Nations, av Gino Gancia och Fabrizio Zilibotti, “CEOs” av Marianne Bertrand, “The Experimental Approach to Development Economics“,  av Abhijit Banerjee och Esther Duflo, osv, osv. Mycket läsvärt från början alltså och på den vägen fortsätter det.

Ps. De har också en utmärkt mobilapp.

Comments

 1. Olof Johansson-Stenman says:

  Håller med, bra tips!

  Det finns f ö ävern två tillämpade ekonomi-tidskrifter inom Annual-Review-paraplyn: Annual Review of Financial Economics, se http://www.annualreviews.org/journal/financial
  samt Annual Review of Resource Economics, se http://www.annualreviews.org/journal/resource

  • Jesper Roine says:

   Helt riktigt Olof. Jag borde förstås ha nämnt dem också. Tack för tillägget!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: