Rapportering om de rikaste försvinner

Att skriva sakligt och intresseväckande om samhällets förmögnaste är inte helt enkelt. Men journalisten Robert Frank på Wall Street Journal har lyckats göra just det under flera år, men nu lämnar han tidningen och därmed rikemansbevakningen.

richistanFranks kanske mest kända bidrag till denna litteratur är den storsäljande boken Richistan. Den boken beskriver hur USA:s rikaste skapat ett eget land i landet, och på vilket sätt de lever sina liv vid sidan av övriga samhället. Fakta varvas med intervjuer och inblickar i de rikas värld, vilken bland annat klargör att det finns tydliga nivåskillnader även inom gruppen superrika. Hans senaste bok, The High-Beta Rich (som jag inte läst) förefaller vara en ännu mer kritisk uppgörelse med de superrikas position och livsstil. 

Frank har även tillhandahållit uppdaterad läsning i den populära WSJ-bloggen The Wealth Report. I denna blogg har han presenterat allehanda nyheter från forskning, trivia och tidvis rent skvaller som på något sätt berört de rikaste. Bland bloggens drygt tolvhundra poster återfinns rapporter om studier av de rikas motvilja mot att kalla sig rika, svårigheten att parkera en lustjakt eller var man själv hamnar på “rikedomsmätaren”. I sitt sista inlägg listar Frank bloggens tio populäraste inlägg.

Comments

 1. Helge J says:

  Rikedomsmätaren kan vara bra för att ge lite perspektiv på svensk fattigdomsdebatt.

 2. Martin Berlin says:

  Den här bloggen hade jag helt missat trots att Robert Frank är min husgud – synd att den lägger ned!

  Jag får passa på att tipsa om att Frank även skriver regelbundet i NY Times, och man kan hitta alla inlägg på hans hemsida här:

  http://www.robert-h-frank.com/timescolumn.html

  • Martin, det finns två Robert Frank! Dels en professor på Cornell, Robert H Frank, som du hänvisar till. Hans böcker Winnter-Take-All Society, Falling Down mm är mycklet läsvärda.

   Den jag skriver om är emellertid en annan person: journalisten Robert Frank.

   Du är inte den förste som blandat ihop dessa två!

   • Martin Berlin says:

    Aha, det förklarar saken!

    Verkligen förvirrande med tanke på att Robert H Frank också skriver mycket om toppinkomster och lyxkonsumtion, med boktitlar som Luxury Fever.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: