Angus Maddison

En centralgestalt inom forskningen om långsiktig ekonomisk tillväxt, Angus Maddison, har gått ur tiden. Britten Maddison var under många år verksam vid universitet i Groningen, där han skapade sina berömda historiska databaser med årsvisa BNP- och befolkningsserier för världens alla länder från år 1 till idag.

För att få en bild av Maddisons enorma betydelse för empirisk ekonomisk forskning kan man söka på hans namn i forskarciteringsdatabasen Google Scholar. Hans fem mest citerade böcker har tillsammans över åttatusen citeringar, vilket är väl i nivå med vilken nobelpristagare som helst. Visst har det förekommit en hel del kritik mot vissa av Maddisons serier, men det förtar inte hans bestående bidrag till forskningen om ekonomisk tillväxt.

Comments

 1. Martin K. says:

  Tack Daniel för ditt inlägg och information om detta, verkligen trist att höra om Maddisons bortgång. För mig representerade han det bästa med samhällsvetenskaplig forskning – teknisk skicklighet, empiriskt djup och bildning.

  De flesta av oss uppnår på sin höjd endast ett av dessa element i vår livstid.

 2. Bra Daniel, att du har uppmärksammat Maddisons bortgång. Han var en storhet på området, och fortsatte var aktiv i 80-årsålder. Hans beräkningar av BNP före 1800 som han gjorde för några år sedan, som få vågade sig på att göra tidigare, har skapat en välkommen debatt och forskning på området. Såg på hans hemsida att han gjorde en uppdatering av sina BNP-data så sent som för en månad sedan (se
  http://www.ggdc.net/Maddison/Historical_Statistics/BackgroundHistoricalStatistics_03-2010.pdf).

 3. Rodney, ngt stämmer itne med länken.

 4. Isna, det är för att bindestreck bryts av. Gå annars in på: http://www.ggdc.net/Maddison/
  Det mest intressanta står under rubriken Historisk statistik. Där kan man se två dokument som visar att Maddison uppdaterade både sina befolknings- och BNP-data så sent som i mars 2010, för att ta hänsyn till den senaste forskningen som har gjorts.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: