Den tjugosjunde uppgiften?

Universiteten har tre huvudsakliga uppgifter: att undervisa studenter, producera forskning och sprida forskningsresultaten i samhället. Som alla byråkratier tenderar emellertid universiteten att expandera sina uppgifter vilket skapar vissa problem. Exempelvis har ledningen på Lunds universitet sett sig tvungen att förbjuda studenter att blogga om religion och politik via universitets eget bloggverktyg.

Om detta kan man säga mycket men jag undrar mest när det blev universitetens uppgift att tillhandahålla bloggverktyg? Lunds universitet är inte ensamt om detta; Stockholms universitet gör samma samma sak och det finns säkert fler exempel. Frågan är om universiteten har svårt att göra av med de medel de drar in via kravet på full kostnadstäckning av forskningsanslag och därmed överbemannar IT-avdelningarna? För en sak är säker: dessa bloggverktyg blir aldrig lika bra som de som WordPress eller Blogger tillhandahåller. Alldeles gratis, ska tilläggas.

Comments

 1. Herregud, kollade SU:s bloggportal med anledning av ovanstående och en av de första jag ser är denna

  SOCIALISMENS EKONOMISKA PROBLEM – det lät ju så klart intressant. Ett klick senare hamnade jag här http://blogs.su.se/halu9507/halu9507-I6GvyLDL

  Hur kan en sådan människa platsa på ett universitet?

 2. Kristian Grönqvist says:

  Korkat, men helt i linje med nuvarande inriktning. Tro och tyckande har blivit viktigare än kunskap…

 3. Kristian Grönqvist says:

  Man borde få en ny klimatologisk fakultet för munväder.

 4. David Rosenlund says:

  Målet verkar inte vara att tillhandahålla bloggverktyg till studenter utan att marknadsföra universitetets utbildningar. Så här skriver man på den aktuella utbildningens “blogg-sida”:

  “…syftet med just denna, samlade studentblogg, är att skapa en dialog mellan nuvarande och blivande studenter. Här skall man kunna läsa om hur det är att vara student på Lunds universitet, Campus Helsingborg och om studentlivet. Och förhoppningsvis bli lockad av att söka sig hit. Vi tycker att det är viktigt att alla känner sig välkomna hit, oavsett t.ex. religiös eller politisk tillhörighet och därför vill vi också undvika att diskutera dessa ämnen här.”

 5. David Rosenlund says:

  Som förresten kan ses i sin helhet här: http://servicemanagement.blogg.lu.se/omdiskuterade-riktlinjer/

 6. Aha. Nåja, Stockholms universitet tillhandahåller i varje fall ett (uselt) bloggverktyg. Både som skattebetalare och anställd blir jag upprörd över sånt slöseri.

 7. Joakim says:

  Jonas: se det så här. I och med att det är så uselt så är det garanterat väldigt billigt. Alltså sparas det på skattebetalarnas pengar.

 8. Joakim: Nu är det inget som säger att dåligt=billigt. Stockholms Skolwebb är ett exempel på motsatsen. Dessutom så är det som jag ser det ett generellt problem; olika myndigheter sitter och utvecklar olika webbverktyg och applikationer som är betydligt sämre än rean existerande gratistjänster. Eftersom de är dåliga så röstar användarna med fötterna och använder gratistjänsterna i stället. Myndigheterna svarar då med att tvinga in användarna i sitt dåliga gränssnitt (som med skolwebben). Effektivitetsförlusterna torde bli monumentala.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: