Smittsam lycka?

Jag tycker vanligtvis inte att bloggen Freakonomics håller alls samma höga kvalitet som boken Freakonomics. Dagens inlägg av Justin Wolfers är dock ett undantag. Han uppmärksammar läsarna på en ny studie i prestigefyllda British Medical Journal som visar att lycka är smittsamt. Studien hävdar att ju lyckligare dina vänner och vänners vänner är, desto lyckligare blir du. Men i en annan artikel i samma nummer använder några andra forskare samma metod för att visa att längd och acne är precis lika ”smittsamt” som lycka. Budskapet, som knappast kan upprepas för ofta, är förstås att det är skillnad på kausalitet och korrelation. Hela inlägget hittar du här.

Comments

  1. pontus says:

    Uttrycket ”jag ar glad for din skull”, borde alltsa bytas ut till det mer adekvata ”vi ar bada glada pga en tredje faktor”!

  2. Verkar vara samma studie som Norberg skrev om i fredags.

  3. Pontus, du har helt rätt. Vardagsspråket är missvisande och bör omedelbart förändras. 😉

    Marcus, det är helt riktigt att Johan Norberg skrev om samma lyckostudie i fredags, men precis som de flesta tidningar som rapporterat om studien har han helt missat den andra starkt ifrågasättande studien i samma nummer av British Medical Journal.

  4. Robert: Jo, men jag vill ju bara läsa studier som bekräftar min världsbild. 😉
    Nä skämt åsido, jag brukar läsa Freakonomicsbloggen, men hade missat det här helt och är tacksam att du uppmärksammade mig på den andra studien!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: