Vargen kommer

Som skrivits om här (och här) tidigare finns det forskning som visar att nyhetsspekulationer om kriser och lågkonjunkturer kan bli självuppfyllande. Mindre utforskat — men möjligen ännu mer intressant — är vilka konsekvenser liknande spekulationer från finansministrar har. Är det så att Anders Borgs uttalanden om att vi är på väg in i en “lång, mörk och riktigt kall vargavinter” blir just det som tvingar vargen ur skogen?

I vanliga fall brukar jag se positivt på ärliga och uppriktiga politiker som inte väljer att beskriva världen i ett rosa skimmer. Men om politikernas uttalanden är självuppfyllande blir naturligtvis den moraliska kalkylen en annan. Under depressionen i USA tog Roosevelt fasta på detta och höll uppmuntrande radiotal till nationen (ljudlänk, inslag 32 min in i sändning). Kanske lite mer hyckleri nästa gång, herr Borg?

Comments

  1. Jocke says:

    Det är ju lättare att överraska positivt. Det kommer förmodligen bli sämre. Men om man säger att det ska blir “ännu värre” än bara sämre, kan man ju med någon sorts trovärdighet peka på åtgärder som undvek värsta scenariot. Ett högt spel, måhända.

    Kanske också ett sätt att öka benägenheten att ägna sig åt produktivitetsökande aktiviteter, vilket får vägas mot överdriven försiktighet.

  2. Jag tror att uttalandet beror på att Borg försöker skapa politiskt mandat för åtgärder som kanske inte så populära. Men din första poäng är intressant; genom att beskriva situationen som katastrofal så ökar ju sannolikheten att man kan hävda att man lyckats undvika denna katastrof. Ett stort politiskt problem är ju att det är svårt att få cred för att man lyckats undvika en katastrof. Det gäller många områden, tex en säkerhetspolis som hindrar terroristattacker, en bankreglering som förhindrar en finansiell kollaps osv.

Trackbacks

  1. […] Läs mer om hur media påverkar genom att enbart rapportera om saker de inte förstår. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: