Stockholm, Stockholm, stan i världen…

I en värld där människor i allt högre utsträckning kan tänka sig att bo på andra platser än där de är födda framstår frågan om vad som gör en plats attraktiv som allt viktigare. Vad är det då som gör en plats är bättre än en annan? Vilka städer i världen är bäst? I senaste numret av tidskriften Monocle ges svaret (eller åtminstone en subjektiv men sannolikt inflytelserik ranking)…Och vinnare är…New York? Paris? Tokyo? Nej, Köpenhamn (!) med Helsingfors på femte och Stockholm på en inte oäven sjunde plats.
Vad är det då som enligt Monocles panel som värdesätts högst? Stora köpcentra? Låga skatter kanske? Nej, saker som fungerande kollektivtrafik, möjligheter att gå och cykla, bra miljö, bra sjukvård, bra arkitektur, miljömedveten och tolerant befolkning, etc. är sånt som höjer betyget. Och vad av detta är relativt dåligt i Stockholm? Jo, cykelmöjligheterna och diskriminering av invandrare på arbetsmarknaden.
De politiska implikationerna är solklara. Glöm det här med nya shoppinggallerior. Att det är mer än två tunnelbanestopp till närmaste HM går att leva med. Fram för mer spännande arkitektur (typ INTE som det nya området vid Vasaparken), lägg inte ner barnsjukhus, gör det möjligt att cykla utan att riskera livet, osv. Se där, sådant som värderas av moderna världsmedborgare.

Comments

  1. Ja, jag tycker att Monocles grepp är brijant. När många andra tidningar stannar vid designen av hus och inredning tar de ett helhetsgrepp och tittar på hela städer. Vad finns i grunden för att få oss att må bra, hur väl fungerar tämligen basala saker?

    Stockholm är bra och Stockholm är vackert men en sjunde plats efter BÅDE Köpenhamn och Helsingfors visar på att Stockholm kanske inte är The Capital of Scandinavia trots allt. Åtminstone betyder det att man (vi?) inte kan luta oss tillbaka och tro att vi är klara med stan.

Trackbacks

  1. […] Roine refererar en undersökning som visar att Stockholm anses vara världens sjunde bästa stad att bo i. Vad är det då som ger […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: