Vad forskar nationalekonomer om?

När jag 1998 läste mina första kurser i nationalekonomi var jag en obildad yngling som inte hade en aning om vad nationalekonomi var, förutom att nationalekonomer var ett gäng marknadsliberala ideologer förstås. Jag minns att jag funderade en hel del på varför min första mikrolärare hade Armanijeans, men vad personen sysslade på dagarna uppe på sitt kontor tror jag inte att jag överhuvudtaget funderade på eller visste något om. I en kommande antologi från Studentlitteratur (där Johanna och jag ingår i referensgruppen) är tanken att vi ska försöka råda bot på studenters eventuella okunnighet om nationalekonomers forskarvardag.

Vi söker därför nu med ljus och lykta efter forskare i nationalekonomi som kan tänka sig att berätta om sina forskningsfrågor. Efter att jag deltagit i den nationalekonomiska konferensen i Umeå i fjol skrev jag ett inlägg här på Ekonomistas om hur exalterad jag var över all spännande forskning som bedrivs av nationalekonomer runt om i landet, så jag är övertygad att om att det kan bli en läsvärd antologi. Utlysningstexten hittar du här och deadline för kapitelförslag är den 13:e november.

Hur slutade då min kamp mot de marknadsliberala ideologerna i märkeskläder?

Jag höll garden uppe när den förmodade indoktrineringen satte igång.  Jag blev provocerad både av att jag mötte intellektuellt motstånd och av vad jag då uppfattade som ett ideologiskt budskap. Följdaktligen blev tentaresultatet på den första mikrokursen ett av mina allra sämsta. Kort sagt, jag var frälst. Jag insåg ganska snabbt att det var detta jag skulle ägna mitt liv åt. Med tiden har jag dock reviderat min bild av ämnets ideologiska innehåll (se till exempel min artikel i Ekonomisk Debatt på temat).

Comments

  1. Rasmus F says:

    Själv sitter jag just och färdigställer ett kapitel till en liknande antologi om historikers forskarvardag, eller rättare sagt om historieforskning i praktiken. Även den antologin ska utges på Studentlitteratur; kan tänka mig att behovet finns i flera discipliner.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: