Deadline för att presentera på nationella konferensen

Om en vecka, 15 maj, går tiden ut för att anmäla uppsats till den tredje nationella konferensen i nationalekonomi som kommer att äga rum på Stockholms universitet den 27-28 september 2012.

På konferensen samlas Sveriges aktiva forskare i nationalekonomi och andra med intresse för att mötas, diskutera och presentera pågående forskning. En paneldiskussion på tema miljö- och resursekonomi kommer äga rum. Dessutom kommer mottagaren av 2011 års Assar Lindbeck-medalj, Per Strömberg, att presenteras.

Detaljerad information hur man skickar in uppsats (eller om man enbart vill anmäla närvaro utan att presentera – är är deadline 30 juni) finns på konferensen hemsida. Välkomna!

Comments

 1. men var är kvinnorna? Vilka signaler får doktoranderna av att inbjudan undertecknas av nio (!) män och en kvinna där männen är professorer och kvinnan kursadministratör?

  • Du menar att vuxna högutbildade kvinnor inte klarar sig utan förebilder när de ska skicka in något de arbetat på (minst) i månader till en konferens? Jag undrar om den där förmenta löneskillnaden på 9% mellan könen inte är alldeles för låg om halva befolkningen är så räddhågsen som ditt inlägg tyder på.

   För övrigt åt jag lunch med en vän idag som berättade att hans syster efter att ha hoppat av nian på egen hand åkte till Australien och hittade ett arbete på en gård. Detta var 25 år sedan. Tror inte hon hade brytt sig det minsta om vem som bjöd in till en konferens som denna. Men akademiker är kanske lite mer lättkränkta än en femtonåring.

  • Olle Montanus says:

   Att döma av namnen är inte heller den etniska mixen alldeles representativ.

 2. Nej lg, jag menar inte alls att de inte “vågar”, men att det sänder en signal om att den akademiska forskarvärlden domineras av män viklet faktiskt kan göra det mindre roligt (tro det eller ej) för kvinnor att fortsätta.

  • Eller vice versa. Fråga vilken dörrvakt som helst på en nattklubb,

   • Per S says:

    Bortsett från den tveksamma liknelsen mellan nattklubb och arbetsplats: Vad skulle din fiktiva dörrvakt säga om alla de kvinnor som köar för att få komma in till ställen där det hänger 90 procent män?

 3. Baphomet says:

  Jag föreslår att man tänker sig för innan man deltar i en konferens vars enda tema är svensk nationalism.

 4. Eva: Jag har gjort samma reflektion som du, och jag håller med om att det ser illa ut. Men samtidigt är det en inte totalt missvisande bild av hur verkligheten ser ut. Det finns betydligt fler män än kvinnor som är professorer eller docenter i nationalekonomi. Och de kvinnor som finns är nog ganska kraftigt överrepresenterade i en del andra administrativa sammahang. Jag tänkter då främst på betygskommittéer och sakkunniguppdrag där regelverket tvingar fram kvinnligt deltagande, men även på en del expertuppdrag (typ finanspolitiska rådet). Givet att kvinnorna är (och bör vara) överrepresenterade i de rollerna är det väl ganska rimligt att de blir underrepresenterade i andra, mindre viktiga, roller. Och att vara med i planeringsgruppen för den nationella konferensen är knappast ett prestigeuppdrag som forskare strävar efter.

 5. Olle says:

  Martin: Är detta är ett argument som ni hörde av kvinnliga ekonomer när ni satte ihop planeringsgruppen?

  • Jag var inte med och satte ihop planeringsgruppen — jag kom in i ett sent skede, och det var en uppgift som jag fick tilldelad från institutionschefen. Däremot har jag ofta hört kvinnliga ekonomer beklaga sig över att de alltför ofta måste delta i betygskommittéer och vara sakkunnig vid tjänstetillsättningar. Min gissning är att få ekonomer eftersträvar uppgifter som dessa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: