Med en enkel tulipan

Idag är det Alla hjärtans dag och i tunnelbanan i Stockholm (och säkert på fler ställen) finns nu en reklamaffisch som uppmanar oss att ge lite kärlek genom att skänka tulpaner. Denna reklamkampanj vore inte särskilt upphetsande om det inte vore för den lilla EU-flaggan i affischens nederkant: ”Kampanj finansierad med stöd från Europeiska Unionen och International Flower Bulb Center”. Våra folkvalda politiker vill alltså uppenbarligen att vi skall köpa mer tulpaner till varandra. Frågan är varför?

Kanske är det inte fler sålda tulpaner som politikerna vill uppnå, utan mer kärlek. Kärlek tulpan1har förmodligen positiva externaliteter och det kan i så fall vara motiverat med en subvention av kärlek (även om det förmodligen finns mer direkta former av stöd till kärlek än att gå omvägen via tulpaner). Mer troligt är att kampanjen snarare handlar om protektionistiskt europeiskt jordbruksstöd. Tulpaner som säljs inom EU misstänker jag till största delen också odlas här, vilket inte gäller alla andra snittblommor (en del odlas i Afrika och därifrån brukar ju EU inte vilja importera jordbruksprodukter). Det som är lite ovanligt med den här formen av jordbruksstöd är att den riktas direkt mot konsumenterna och försöker få oss att handla annorlunda. Vad väntar härnäst? EU-finansierad reklam för falukorv, hjortronsylt och champagne och andra varor som garanterat har producerats inom EU?

Trackbacks

  1. […] är ofta kritiska till särintressen. Här på Ekonomistas har vi kritiserat bondeorganisationer för jordbruksstödet, fiskarna för överfisket och Hyresgästföreningen för kaoset på bostadsmarknaden. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: