Tips på böcker

Roberts förra inlägg gör en sugen på att läsa fler populärvetenskapliga böcker i nationalekonomi. Men vilka är bäst? Själv tycker jag “The armchair economist” av Steven Landsburg är mycket bra liksom “The undercover economist” av Tim Harford. Finns det fler bra böcker i denna genre som någon kan rekommendera?

Comments

 1. Discover Your Inner Economist av Tyler Cowen rekommenderas. Här kan man lyssna på en podcast där han diskuterar sin bok.

 2. pontus says:

  Tim Harfords senaste, the logic of life, är ganska bra. Jag uppskattade också John Lotts “Freedomnomics”, i synnerhet som kontrast till freakonomics.

  Men allt sammantaget så är The Armchair bäst.

 3. Vilka bra tips på böcker jag hrm… inte läst men som jag nu har beställt. En ny bok med ambitionen att sprida budskapet om ekonomismens klarsyn är Robert H Franks The Economic Naturalist som verkar handla om just hur ekonomi kan förklara det mesta som händer i samhället. Om den är lika välskriven och utmanande som hans tidigare bok om medelklassens ekonomiska problem, Falling Behind, kanske jag borde ta och beställa den också…

 4. Jag tycker inte rikigt att Nudge bör klumpas ihop med de andra böckerna som nämns ovan. Nudge bygger inte på standard NEK-tänk, utan bygger på nyare forskning samt forskning i angränsande discipliner. Jag har inte läst alltför många böcker i genren, men Freakonomics måste jag nog ändå säga är något av en favorit. Det som irriterar mig i de böcker jag läst är dock den självgoda och inte alltför ödmjuka tonen. De ger bilden av att NEK rymmer svaret på alla samhälleliga frågor, vilket förstås inte är sant. Men det kanske är ett nödvändigt retoriskt knep för att sälja böcker…

 5. Andreas Engström says:

  Landsburg har ju två andra böcker också “Fair Play” och “More sex is safer sex”. De är också bra och klart värda att köpa.

  Harfords senaste (som jag glömt namnet på” är också bra.

 6. Martin Berlin says:

  The Soulful Science av Diane Coyle är kanske inte populärvetenskaplig men rekommenderas starkt till det egna skrået eller intresserade som läst en grundkurs. Bra genomgång av nationalekonomins breddning de senaste 20-30 åren. Coyle bemöter bilden av NEK som “the dismal science” och för ett engagerat resonemang för varför NEK är relevant idag.

  Sen tycker jag ju att Happiness av Richard Layard är ett måste också.

  Tycker f ö precis som Robert att det finns en lite väl kaxig ton i de populärböcker jag läst (The undercover economist och Freakonomics) även om de är underhållande och har sina poänger också.

 7. Martin Berlin says:

  Tack för alla tips förresten – har beställt The armchair economist, The economic naturalist, Falling behind och Nudge nu!

 8. Även jag tackar för alla tips! En anonym läsare har rekommenderat The Economics of Public Issues av Benjamin, Miller och North.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: