Vem får ekonomipriset 2015?

Nu på måndag den 12:e oktober meddelas vem som får ekonomipriset 2015. Traditionsenligt genomför vi här på Ekonomistas en omröstning om vem våra läsare tror kommer få priset. Vi har ställt samman en lista med tänkbara kandidater, men det går naturligtvis bra att lägga egna förslag till listan. Motivera gärna ditt val i kommentarstråden. Omröstningen avslutas på fredag kväll och resultatet från omröstningen presenteras under helgen.

Comments

 1. Olof Johansson-Stenman says:

  Gissar att det är dags för endogen tillväxtteori som trots allt påverkat ämnet och vårt tänkande väldigt mycket. Granovetter är ett skojigt långskott. Nordhaus och ett klimatpris också möjligt.

 2. Erik Öberg says:

  Alltid lika kul att spekulera! Jag lägger mig röst på Aghion & Howitt. Kanske hade lagt på Holmström och Milgrom om inte Tirole fått priset senast.

  Saknar kanske Ben Bernanke (finansiella faktorer i konjunkturcykeln) på listan.

  • Olof Johansson-Stenman says:

   Jag tror alltså också på Aghion och Howitt, men med tillägg av Romer (som jag tror mest på av dessa)

 3. Liksom de senaste åren har jag röstat på Kornai. Väl den ende kvarvarande på listan från den tiden då nationalekonomi var nationalekonomi och inte så mycket penningpolitisk woodoo.. Dessutom vore det kul med en bra nyhet om Ungern för omväxlings skull. Assar Lindbeck vore också bra men om det blir Barro får ni se mig med protestplakat utanför Konserthuset.

 4. Johan Holmgren says:

  Kunde det inte vara dags för Baumol? Stor aktivitet inom många områden under lång tid.

 5. Mats Landström says:

  William Baumol känns ju verkligen som en person som redan borde fått priset.

 6. Jag hoppas att Tony Atkinson får priset. Han är verkligen värd det med tanke på att han på 70-talet satte igång en hel litteratur inom inkomstfördelning och välfärdsanalys som fortfarande är livaktig. Dessutom har han gjort verkligen betydande avtryck i forskningen om inkomströrlighet, fattigdom, förmögenheter och även bidragit till praktiken genom att han var med och drog igång LIS, EUROMOD mm mm.

  Sedan tycker jag faktiskt att Assar förtjänar priset. Det tar emot att ge till en svensk, men han har verkligen påverkat vår förståelse av hur välfärdsstaten fungerar i en massa avseenden.

 7. Detta är en väldigt traditionell lista. Skulle lätt kunna ta bort 10 namn och istället lägga till Partha Dasgupta (vore modigt), Angus Deaton, Douglas Diamond, Avinash Dixit, Wayne Fuller,Jerry Hausman, Nobuhiro Kiyotaki, Wayne Fuller, David Kreps och Stephen Ross – om jag fick bestämma (m a o: personliga preferenser). Personliga favoriter är också Daron Acemoglu och Esther Duflo – men de behöver nog vänta ett tag till (för unga).

  • Detta var många bra namntips, vi ska försöka uppdatera listan till nästa omröstning. Vilka är de 10 namnen på listan som du tycker kan tas bort?

  • Det ligger i dessa listors natur att vara traditionella. Det vore ju konstigt om priset gick till någon som det inte spekulerats om ett tag. Dock håller jag med om D Diamond (+Dybvig) och Deaton. Stryker Pelzman

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: