Eloge till SCB

Det ligger inte i myndigheters natur att vara proaktiva. Men ibland händer det, och då kan det bli bra. Ett exempel på det är SCB:s idoga arbete att digitalisera sina tryckta publikationer. Resultatet är en fritt tillgänglig guldgruva för forskare och en intresserad allmänhet. Några exempel:

 1. Statistisk årsbok för Sverige. Hela serien sedan 1914.
 2. Sveriges officiella statistik i sammandrag. Årsbokens föregångare, med statistik perioden 1870-1913.
 3. Statistiska Meddelanden (SM). Nu börjar vi snacka! I SM inryms massor av detaljstatistik inom alla SCB:s områden. Långt ifrån allting är inscannat, men bankstatistiken 1912-67 finns där redan.
 4. Folkräkningarna 1860-1990. Här finns alla volymer över FoB:arnas sammanställningar. Få bibliotek i landet har dem i sin helhet – nu finns allt på SCB:s hemsida!
 5. Bidrag till Sveriges officiella statistik (BiSOS). Mycket omfattande statistiksamling från främst andra hälften av 1800-talet som täcker de flesta områden. Guldgruva!
 6. Föregångare till BiSOS. Det tidiga 1800-talets statistik. Ännu en guldgruva, men mer svårtillgänglig.
 7. Serien Historisk Statistik för Sverige. SCB:s projekt från efterkrigstiden att sammanställa långa tidsserier. Ovärderlig.

Arbetet med digitalisera våra svenska historiska källor är mycket viktigt. Drömmen vore naturligtvis att även digitalisera mikrodatabaser som t ex folkräkningarna, men det kräver nog att andra krafter bistår. SCB leder dock vägen i och mycket gott kommer att komma ut av detta. En eloge till SCB!

Comments

 1. älskar sverige

 2. Jan Bohlin says:

  Mikrodata till flera historiska folkräkningar är faktiskt redan digitaliserade. Folkräkningarna för 1880, 1890 och 1900 är kompletta, 1910 närapå. Arbetet har också påbörjats med 1860 och 1870 års folkräkning. Det ligger länkar till dem på Riksarkivet/SVARs hemsida. Se http://www.svar.ra.se/?uidRedirectGUID={7A0A105B-32C6-420B-A74E-74B66B86A76B}. Man måste dock betala en avgift för att få använda databaserna

 3. Per S says:

  SCB är bra på många sätt. Som medborgare hoppas man ju att det ligger i naturen också för myndigheter som Försvarsmakten, Folkhälsoinstitutet, MSB, Finansinspektionen, Riksbanken och Konkurrensverket att jobba proaktivt…

Trackbacks

 1. […] mer här: Eloge till SCB © 2012 […]

 2. […] Ekonomistas redan skrivit om pågår också arbete med att digitalisera och tillgängliggöra svenska tryckta källor även på […]

 3. […] också en lösning som SCB verkar framhålla. SCB har redan skannat in en del material (vilket jag har lovordat här på Ekonomistas) men mycket arbete återstår och här krävs resursförstärkningar från […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: