Årets julklapp: En get till en fattig?


En stark trend i årets julhandel tycks vara att ge bort något som i sin tur är en gåva till någon annan. I Stockholms tunnelbana möts man av uppmaningar att ge någon ett presentkort som visar att man skänkt, t ex en get. Det här är naturligtvis mycket positivt. Men det finns en liten detalj som jag gärna vill påpeka. Låt mig göra det genom att berätta om en personlig upplevelse.

Julen 1993 (eller däromkring) köpte jag en sådan här present — en gåvocheck till Stadsmissionen — till en tillställning där alla skulle ha med sig en opersonlig present. Tanken var att allas presenter skulle delas ut slumpmässigt bara för att ha någon sorts “tomteinslag” på denna julmiddag. En tonårsflicka fick mitt paket och gissade ivrigt att det nog var biobiljetter. Hennes besvikelse var uppenbar när hon öppnade paketet och tittade ledset på “sin” gåva till Stadsmissionen. Där och då insåg jag till min stora förtvivlan vad jag gjort; jag hade köpt en present till mig själv och på något sätt föreställt mig att den varma känsla av att skänka något till ett gott ändamål kunde överföras. Det stod nu helt klart att den inte kunde det.

Så gå nu ut och köp massor av getter och andra bra saker och ge dem till dig själv samtidigt som du stickar lovikavantar eller gör något annat till dina nära och kära. Och Daniela, om du mot förmodan skulle läsa detta så vill jag be om ursäkt för min själviskhet. Jag är skyldig dig en biocheck.

Comments

 1. Jag vill även idag påstå att Joel Waldfogels The Deadweight Loss of Christmas är nationalekonomins höjdpunkt. Förklara och reta upp, samtidigt.

 2. Martin says:

  Nu drar du väl ändå förhastade slutsatser av din erfarenhet? Din gåva SLUMPADES ut och i det här fallet till en tonårsflicka (vet ju ej exakt ålder) men empaticentrum i hjärnan kanske inte var fullt utvecklat (kan ha helt fel här) eller någon självcentreringsaspekt förelåg och du kände kanske inte flickans personlighet?

  Scenariot torde iaf kunna te sig helt annorlunda om man vet vem man ger gåvan. Jag har nära och kära som skulle tycka det var trevligt med en välgörande julklapp även om välgörenhet är symptom på en obra värld.

 3. Martin says:

  Fadder med ett gossedjur kanske hade varit mer cool?
  http://www.wwf.se/insamlingsportal/

  Om man skänker en get borde man väl kunna få en liten plastget eller chokladget? 🙂

 4. Jesper Roine says:

  Martin, Jag håller helt med om WWF ansatsen är mycket bättre. Då får mottagaren något samtidigt som pengar gått till en bra sak. Det behöver inte vara mycket för att vända känslan, kanske en chokladget räcker…

Trackbacks

 1. […] en märklig skapelse och frågan är vad man egentligen signallerar genom att ge dem (se Jespers inlägg). Min prediktion är därför att de på sikt kommer att försvinna och till viss del ersättas av […]

 2. […] om geten även i år verkar stå sig som julklapp är årets trend i julhandeln en som länge efterlysts av ekonomer; […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: