En åsnas värde

Den vetenskapsfilosofiska diskussion som följt på Roberts tidigare inlägg kan tillfälligt ta en paus. Prediktionerna från den mest basala mikromodellen har återigen visat sig stämma. I centrala Turkiet har priset på åsnor ökat sjufaldigt då bönderna låter traktorerna stå still och i stället använder sig av åsnekraft. donkey

Anledningen är troligtvis inte ett yrvaket miljöintresse utan snarare att bränslepriserna skjutit i höjden. Så nu har vi äntligen det estimat på korspriselasticiteten mellan disel och åsnor som nationalekonomin så länge saknat.

Uppdatering: Även Niclas Berggren diskuterar intressanta effekter av höga bränslepriser.

Trackbacks

  1. […] Se även Greg Mankiw och Jonas Vlachos om detta. « Något som ger livet mening Gammal och ny sexualmoral […]

  2. […] är tveksamt att subventionera biobränslen. Samtidigt bör bilden av biobränslen nyanseras: de åsnor som ersätter traktorer när oljepriserna blir för höga går också på biobränslen. Argumentet är inget annat än den […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: