Stöd till Kyiv School of Economics

Kriget i Ukraina har nu pågått drygt två månader. Miljontals människor på flykt, en hårt drabbad civilbefolkning och en vettlös förstörelse mitt i Europa 2022. Samtidigt finns ljuspunkter. Ett för omvärlden oväntat framgångsrikt försvar från Ukrainsk sida, ett politiskt enat Europa, som tillsammans med USA infört kraftiga sanktioner (som förhoppningsvis kommer omfatta olja och gas framöver) och mängder av olika insatser till stöd för ett fritt Ukraina. Det här inlägget är i huvudsak oförblommerad reklam för ett sådant initiativ som vi på SITE startat till förmån för vår Ukrainska partner KSE, Kyiv School of Economics.

Varför donera pengar till en Ukrainsk ekonomihögskola kanske du undrar? Jo, för att KSE är en väldigt viktig institution som själva startat flera av de mest framgångsrika hjälpinitiativen under krigets första månader. Deras direkta kontakter och förståelse för vad som funkar och inte funkar i landet har gjort att de mycket snabbt och effektivt kunnat kanalisera i huvudsak skyddsutrustning och förstahjälpen-kit. Deras egna biståndsinitiativ rankas av Forbes som en av de effektivaste i landet och de hade i mitten av april distribuerat hjälp till ett värde av 17,9 miljoner dollar(!). Deras erfarenhet av att verka för transparens och minskad korruption gör att de också är väldigt bra på att hela tiden säkerställa och även kommunicera att hjälp faktiskt kommer fram.

Kriget har dock skapat en situation där deras egen finansiering kraftigt minskat. Deras företagssponsorer har svårare att bidraga och studentavgifterna har förstås minskat. Trots det fortsätter de alltså, utöver sina hjälpinsatser, att undervisa och forska. De bistår också Ukrainas regering och president med policyanalys och är också mycket involverade i beräkningar kring krigets ekonomiska konsekvenser. De bästa studier som gjorts av både rent materiell förstörelse och kostnader i vidare bemärkelse görs av forskare på KSE.

Även om KSE gör otroligt viktiga insatser nu så kommer de att vara ännu viktigare när kriget så småningom tar slut. Redan nu funderas det intensivt kring finansiering av Ukrainas återuppbyggnad och i den processen är flera personer från KSE aktiva. I förra veckan presenterades en rapport på CEPR skriven av Tymofiy Mylovanov (rektor för KSE), Yuriy Gorodnichenko (professor på Berkeley och medlem i KSEs styrelse) och Torbjörn Becker (chef för SITE och medlem i KSEs styrelse), tillsammans med tunga ekonomer som Barry Eichengreen, Sergei Guriev, Simon Johnson, Ken Rogoff och Beatrice Weder di Mauro, som syftar till att dra upp riktlinjer för återuppbyggnaden och finansieringen av den.

För att stödja KSE startade SITE i förra veckan initiativet ”Friends of KSE”, en ideell förening som fick en mycket generös första donation från Tetra Laval på €500,000. Information om organisationen (och även länkar till evenemanget) finns här, och för den som vill donera pengar kan man lätt göra det genom att swisha valfritt beloppeller gå in på ”Friends of KSE”-sidan där man också kan anmäla sitt intresse att bli medlem.      

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: